Олімпіада себе не окупить?

Неділя, 14 лютого 2010, 12:52

Зимова олімпіада-2010 у Ванкувері може не окупити витрат на своє проведення.

Про це кажуть канадські економісти, передає радіо "Німецька хвиля".

Стурбованість гормадськості викликає те, що затрати олімпіади перевищують прибутки на цілих 4,6 мільярди доларів.

За новими експертними оцінками, від початкового кошторису в 1,5 мільярди доларів капіталовкладення у змагання виросли до 5,6 мільярдів. Тим часом, надходження, замість 10 мільярдів доларів, стануть удесятеро меншими.

Реклама:

Прес-служба міністерства туризму Канади переконана, що державних 3 мільярди доларів на облаштування міста-господаря олімпіади себе окуплять.

"В останні 5 років у Ванкувері відбувся комплекс будівельних робіт, лишиться інфраструктура. А завдяки тому, що 3 мільярди людей подивляться ігри по телебаченню, виграє наш міжнародний імідж", - повідомляють секретарі міністерства.

Незалежний експерт Сет Кляйн вважає, що економічний підйом обмежиться лише двома тижнями олімпіади.

"Я сумніваюся, що буде довгостроковий ефект. Не заперечую, що ігри матимуть вплив на ВВП та ринок праці. Питання, чи варто усе це 6 мільярдів доларів і чи не ліпше було би вкласти куди інде?", - вважає експерт.

Повідомляється, що канадський уряд обіцяв від ігор надходження в обсязі 10 млрд. дол., тисячі робочих місць і ріст туризму, проте на початку 2009 року з'ясувалося, що витрати на підготовку на порядок перевищать прогнози.

Радіостанція нагадує, що всі минулі ігри - в Монреалі, Лондоні, Афінах - виходили за рамки передбаченого бюджету. Олімпіада-2004 створила столиці Греції заборгованість 7 мільярдів євро, а Монреаль розрахувався за літні ігри 1976 року, аж 2002 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: