"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Тимошенко вже складають перелік продуктів "без ГМО"

Понеділок, 1 лютого 2010, 14:30

До 1 березня 2010 року в Україні буде створено перелік продукції, яку не потрібно маркувати на предмет відсутності генетично модифікованих організмів (ГМО).

Про це заявив міністр економіки Богдан Данилишин, повідомляє агентство "УНІАН".

При цьому міністр відзначив, що на сьогодні закон зобов'язує всіх виробників маркувати свою харчову продукцію.

"Але є, скажімо, сіль або інші продукти, де ГМО взагалі не може бути. Однак ми змусили виробників писати і на такій продукції "без ГМО", через що вони будуть нести витрати на виробництво нової тари або упаковки. У цьому ж немає логіки ", - підкреслив Данилишин.

Реклама:

Тому, пояснив він, буде створено перелік продукції, до складу якої не може входити білок "і де ГМО не може бути в принципі". Після затвердження списку продукцію, яка увійшла до нього, можна буде не маркувати.

Перелік такої продукції, за даними міністра, зараз під міжнародним контролем розробляють інститути Національної академії наук та Української академії аграрних наук.

Крім того, триває створення системи лабораторій, які будуть визначати вміст ГМО, зазначив міністр.

"Сподіваюся, що вже найближчим часом, незважаючи на можливу протидію, буде створена ефективна система контролю, яка дасть можливість контролювати рівень вмісту ГМО в продукції. Ми зробили перший крок і будемо йти в цьому напрямку", - запевнив Данилишин.

При цьому він підкреслив, що вся продукція, яка містить генетично модифіковані організми і всі їх похідні, має маркуватися, "щоб люди знали, що вони їдять".

Наявність такого маркування і рівень вмісту ГМО, за словами Данилишина, будуть контролювати органи Держстандарту.

Як повідомлялося, минулого тижня Данилишин повідомив, що Кабінет міністрів пропонує на законодавчому рівні скасувати обов'язкове маркування товарів, що не містять ГМО, позначкою "Без ГМО".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!