"Децентралізація" від Тимошенко зажене місцеві бюджети у жорсткі рамки?

Понеділок, 1 лютого 2010, 12:23

Пропонована урядом "децентралізація" місцевих бюджетів насправді має на меті централізацію в найбільш жорсткій формі.

Про це заявив голова Рахункової палати Валентин Симоненко, повідомляє прес-служба відомства.

Він нагадав, що положення статті 40 закону "Про Державний бюджет на 2009 рік" забороняють зменшувати цільові кошти в складі міжбюджетних трансфертів між центральним і місцевими бюджетами.

"Здавалося, що ця стаття повинна забезпечувати бюджетну дисципліну, і її доцільність не викликає сумнівів. Проте, як виявилося, Кабмін без належного законодавчого забезпечення запровадив нову категорію так званих "цільових витрат" в структурі дотації вирівнювання", - зазначив він.

Реклама:

У результаті, за словами Симоненка, з'явився додатковий кошик, яким уряд "розпоряджається на свій розсуд: без обгрунтованих розрахунків та без певних результативних показників".

За результатами аудиту Рахункова палата відзначає, що запроваджена Кабміном та Мінфіном система формування обсягів цільових витрат фактично стерла кордони між такими міжбюджетними трансфертами, як дотація вирівнювання та субвенція.

"Таким чином, повноваження органів місцевої влади самостійно приймати управлінські рішення були істотно обмежені", - підкреслив голова Рахункової палати.

Симоненконагадав, що, у той же час, починаючи з 2007 року уряд приймає рішення про розширення кола цільових витрат у дотації вирівнювання, але в той же час зверху, на рівні Мінфіну, визначає обсяги витрат конкретних місцевих бюджетів.

У 2009 році в дотацію вирівнювання включені цільові витрати на: лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет; підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах Львівської, Харківської областей та м. Києва; забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів районів сучасними технічними засобами навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін; оздоровлення та відпочинок дітей працівників агропромислового комплексу.

Загальний обсяг склав 832,3 млн. гривень.

"Права рука Уряду дала, а ліва забрала! Адже в тому ж 2007 році Кабмін затвердив Концепцію реформування місцевих бюджетів, одним з основних завдань якої проголосив децентралізацію управління коштами. Але в той же час - посилив їх централізацію через Мінфін", - зауважив він.

"Пропонована "децентралізація" місцевих бюджетів, насправді - централізація у найбільш жорсткій формі. І як би нас не переконували в тому, що робиться це на благо бюджетної незалежності територіальних громад, за цими намірами криється банальне бажання напряму підпорядкувати їх центру", - наголосив Симоненко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: