Гайдук радий, що встиг продати ІСД до кінця року

П'ятниця, 15 січня 2010, 11:39

Один із засновників "Індустріального Cоюза Донбасу" Віталій Гайдук не має відношення до продажу 50% +2 акцій ІСД росіянам.

Про це він заявив в інтерв'ю тижневику "Комментарии:".

"Я можу підтвердити, що моя сім'я продала всі приналежні нам акції компанії ІСД нашим партнерам: Таруті і Мкртчан. До подальших операцій я не маю жодного відношення", - сказав він.

За словами Гайдука, операція тривала два роки, і була завершена 30 грудня.

Реклама:

"У четвертому кварталі 2007 року я сказав партнерам, що хочу вийти з бізнесу, і підписав відповідні папери. За нашою корпоративною угодою, у них з'явилося переважне право у викупі моєї частки", - сказав він.

Своє рішення Гайдук пояснює корпоративною необхідністю.

"При наявності трьох акціонерів крім статутних угод у компанії завжди є і корпоративна угода, тому що при рівних акціонерних частках у нас виникає конструкція, яка відрізняється від загальноприйнятих правил", - зазначив він.

"У нас було передбачено, що більша частина питань приймається консенсусом. Для прийняття рішення є умова - підтримка більше 70% голосів, але по суті справи рішення не може бути прийняте без загальної згоди. Припустимо, на обговорення виноситься такий собі питання, а рішення по ньому немає. Виникає "тупикова ситуація" - deadlock. Як з неї виходити?", - сказав Гайдук.

Бізнесмен пояснив, що у випадку, коли хтось один не згоден з іншими, він може запропонувати партнерам викупити його частку, призначивши свою ціну.

Якщо він її завищує, партнери можуть запропонувати йому у відповідь таке ж право викупити їхні частки. Або ж вони можуть прийняти спільне рішення про продаж компанії.

"Оскільки у партнерів з'явилося право першими придбати мою частку, вони письмово підтвердили це прагнення. Це стадія номер один. Якщо б у визначений строк зазначене право не було реалізовано, то настала друга стадія", - пояснює він.

"Оскільки ми виходили з ідеї неворожого продажу, то міг бути запропонований перелік комфортних партнерів - потенційних покупців. Адже в ситуації, коли у всіх учасників рівні частки, при некомфортному партнера знову може наступити deadlock: рішення не приймаються, тому що немає консенсусу. Якщо б і ця стадія не завершилася результатом, тоді я зміг би продати свою частку будь-кому. Ми знаходилися два роки на стадії номер один. І я радий, що мої партнери встигли до 31 числа закінчити операцію", - зазначив Гайдук.

Водночас, бізнесмен заявив, що йому не відомі покупці 50% +2 акцій ІСД.

"За фактом мої партнери викупили мою частку. Я дійсно не був учасником подальших переговорів і про те, що пул інвесторів очолив Олександр Катунін, дізнався з преси. Склад кінцевих покупців мені невідомий, тому що це не моя сфера компетенції. Я продав своїм партнерам свою частку. Точка", - сказав він.

Як повідомлялося, на початку січня контрольний пакет акцій ІСД купив російський бізнесмен Катунін, власник швейцарського трейдера Carbofer, з невідомими компаньйонами за участю російського урядового банку Внєшекономбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!