Банки намагаються уникнути нових дірок в капіталі

Середа, 13 січня 2010, 11:18

Банки світу мають намір боротися проти жорсткості вимог до капіталу.

На їхню думку, нові вимоги Базельського комітету з банківського нагляду про жорсткість вимог до капіталу кредитно-фінансових установ підірвуть основи галузі, пише видання "Дело".

Зокрема, банкам буде складніше розширювати операції в країнах, які розвиваються, відзначають аналітики.

Завдання Базельського комітету - змусити банки відмовитися від включення міноритарних часток у дочірніх компаніях у загальний акціонерний капітал групи. Однак при цьому банки повинні будуть повністю відображати будь-які потенційні збитки своїх "дочок".

Банкіри вважають, що "нові правила проб'ють дірки в капіталі" цілого ряду банків Великобританії, єврозони, Японії, оскільки фінкомпанії вже перебувають під тиском з боку національних регуляторів.

Наприклад, в Credit Suisse підрахували, що дотримання нових правил призведе до зниження достатності капіталу першого порядку на 0,7 процентного пункту з поточних 9,6%.

Найбільш сильно постраждають HSBC, BNP Paribas, Credit Agricole і Natixis.

У цілому аналітики вважають пропозицію Базельського комітету "драконівською і потенційно руйнівною для галузі".

"Пропозиція про міноритарія - це кошмар. Однак банки настільки налаштовані проти нього, що вона ніколи не пройде етап узгодження. Наприклад, японську банківську галузь такі заходи просто вб'ють", - вважає аналітик банківського сектора з MF Global Саймон Моен.

Як відзначають експерти, банки вже виробляють стратегію боротьби з пропозицією Базельського комітету, остаточне рішення щодо якого буде прийняте до кінця цього року.

Позицію банків можуть підтримати і деякі регулятори: зокрема, Банк Італії незадоволений запропонованими правилами і закликає Базельський комітет переглянути низку положень.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!