"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко розповів, що таке узурпація фінансів

Субота, 5 грудня 2009, 15:46

Президент Віктор Ющенко переконаний у необхідності децентралізації бюджетного планування.

Про це він сказав під час всеукраїнських муніципальних слухань "Конституційні засади організації місцевої влади", повідомляє прес-служба президента.

На думку Ющенка, "модернізація міжбюджетних відносин не повинна полягати в централізації бюджетного планування в Києві і прийнятті 12 тисяч відповідних бюджетів".

"Це є проект бюджетної катастрофи в Україні", - сказав він.

Реклама:

На переконання президента, слід змінити механізм бюджетного фінансування, щоб місцева влада отримала достатній ресурс для вирішення потреб громади.

"Ця узурпація фінансової влади - є крах розвитку місцевого самоврядування. Це не та дорога, якою ми повинні йти", - сказав Ющенко.

При цьому він навів як позитивний приклад європейську модель, відповідно до якої прийняття місцевих бюджетів здійснюється незалежно від ходу роботи над центральним бюджетом.

Президент наголосив, що сьогодні фінанси невмотивовано сконцентровані у столиці, а програми соціально-економічного розвитку регіонів не погоджуються з представниками місцевих громад, "коли Кабмін або на власний розсуд, або за лобістськими наполяганнями депутатів затверджує об'єкти, на які мають бути витрачені кошти".

"Розрахувати податкове поле, передати повноваження, і під ці повноваження відповідні ресурси, які формуються на вашій території, починаючи від податку на прибуток і закінчуючи темою податку на землю, податку на нерухомість", - сказав Ющенко.

"У вас повинна бути партитура, в рамках якої ви формуєте власну фіскальну політику. Якщо ви не стаєте автором власної фіскальної політики, тоді цю реформу взагалі не треба починати. Це ідеологічна засада реформи бюджетних повноважень місцевого самоврядування", - додав він.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!