В українському молоці знайшли небажану мікрофлору та антибіотики

Субота, 5 грудня 2009, 13:33

З 10 зразків молока популярних в Україні марок в чотирьох були зафіксовані порушення по кількості небажаної мікрофлори, а ще в трьох було зафіксовано наявність антибіотиків і сульфамідних сполук.

Такі результати дослідження, проведеного центром незалежних споживчих експертиз "Тест", пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Вивчати зразки почали з маркування. Відразу ж упало в око, що тільки один із 10 зразків зроблений за Держстандартом (ДСТУ 2661-94), в інших випадках виробники скористалися ТУ - технічними умовами", - цитує видання слова керівника науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз "Тест" Валентина Безрукого.

Деякі зі зразків, незважаючи на маркування, скисли задовго до закінчення терміну реалізації, заявив експерт.

Реклама:

Що стосується смаку молока, то тут ситуація виявилась кращою. Всі дегустатори поставили оцінку "відмінно" трьом зразкам продукції, до чотирьох зразків були невеличкі зауваження з приводу смакових особливостей, але загалом вони справили хороше враження, відзначив Безрукий.

Разом з тим, істотно була знижена оцінка по органолептиці трьом зразкам молока, які мали кислуватий смак і сторонні відтінки в запаху.

За словами експерта, в цих продуктах були виявлені не тільки бактерії групи кишкової палички (БКГП), але і виявлено перевищення норм по МАФАМ (мезофільні аеробні і факультативно анаеробні мікроорганізми). Перевищення по МАФАМ було зафіксоване також і ще в одному зразку молока.

"Судити про якість і безпеку молока можна тільки у тому випадку, коли воно пройшло перевірку на наявність антибіотиків і сульфамідних речовин, - розповіла керівник експертно-аналітичного відділу центру "Тест" Ніна Кильдій. У трьох випадках якісна реакція виявилася позитивною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: