Податкова хоче більше повноважень

П'ятниця, 4 грудня 2009, 18:09

Державна податкова адміністрація (ДПА) пропонує наділити її новими повноваженнями.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" ДПА розмістила днями на офіційному сайті для громадського обговорення, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У проекті пропонується наділити ДПА таким повноваженнями:
- обстежувати приміщення, в яких здійснюється підприємницька діяльність;
- ввести щомісячну виплату підприємцями податку на прибуток;
- ввести податок на грошові перекази;
- під час реєстрації юридичної особи зобов'язати засновників-фізичних осіб подавати декларацію про майновий стан і доходи, завірену податковою службою.

"Обстежувати будь-які виробничі, складські, торговельні та інші приміщення (території), засоби виробництва, транспортні засоби та інші об'єкти, які використовуються для здійснення господарської діяльності та одержання доходів платниками податків, і складати відповідний акт про результати такого обстеження", - уточнюється в документі.

Проект також передбачає, що протягом звітного року платники податку, за винятком нерезидентів і виробників сільськогосподарської продукції, сплачують до бюджету щомісяця (до 20 числа кожного місяця) податок на прибуток, визначений як 1/12 суми нарахованого податку на прибуток за попередній календарний рік.

У свою чергу, під час реєстрації юридичної особи, засновником (засновниками) якого є фізособа, кожна фізособа або уповноважена ним особа повинні особисто надати державному реєстратору декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію), засвідчену органом Державної податкової служби.

Крім того, законопроект передбачає оподаткування міжнародних переказів; коштів, переведених через міжнародні платіжні системи, виплачені готівкою без відкриття поточних рахунків та/або зараховані на поточні рахунки.

У свою чергу, установи Національного банку, комерційні банки та небанківські фінансові установи, а також інші суб'єкти господарювання зобов'язані надавати податковим органам інформацію щодо надходження зазначених коштів на ім'я фізичних осіб-резидентів.

Реклама:

Як вважають автори документу, прийняття закону буде мати позитивний економічний ефект при стягненні податків до бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!