Основна біда української економіки – її олігархи?

Четвер, 3 грудня 2009, 09:14

Розвитку економіки України перешкоджають олігархи, які, блокують конкуренцію і стримують покращення економічних зв'язків України з ЄС.

Таку думку висловив чільний представник Європейської комісії Жозе Мануель Пінто Тешейра, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За словами європейського посадовця, глобальна економічна криза завдала значної шкоди Україні тому, що за майже 20 років після незалежності Україна фактично не проводила реформ.

"Корупція, бюрократія та різні адміністративні перешкоди слугують лише інтересам тих, хто сьогодні контролює економіку тому, що вони не хочуть конкуренції, бо у них алергія на конкуренцію", - сказав Тешейра.

Реклама:

"Більшість українців не можуть мати роботу, пристойну зарплатню і пристойну соціальну систему тому, що сьогодні країна у багатьох аспектах не відрізняється від тієї, яка була 20 років тому".

Як відомо, очікується, що 2009 року українська економіка скоротиться на 15% в результаті різкого падіння продажу ключових експортних товарів, ринок яких "контролює жменька олігархів".

За словами Тешейри, ситуація в Україні зміниться лише тоді, коли ті, "хто володіє найбільшою часткою економіки і, отже, мають вплив на уряд і політиків, зрозуміють, що угода про вільну торгівлю є можливістю змінити економіку України".

Напередодні чільні українські посадовці висловили сумніви, що під час саміту Україна-ЄС, який відбудеться цього тижня, буде підписано угоду про асоціацію України з ЄС, про що раніше говорив Віктор Ющенко.

ЄС раніше пообіцяв Україні позики для реформ енергетичної галузі, проте Україна не виконала умови для отримання коштів.

Раніше МВФ заявив, що відклав розгляд питання про надання чергової частини позики Україні на період після президентських виборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!