Тимошенко знайшла причину кризи в Україні

Вівторок, 29 грудня 2009, 13:16 -

Головна причина того, що українці відчувають себе постраждалими від кризи, є різке падіння курсу гривні.

Про це заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко на прес-конференції у вівторок.

"Кожна людина стала на 64% біднішою: тому що ціна в доларах множиться не на 5, а на 8. Так подорожчали всі товари в Україні", - сказала вона.

Тимошенко знову відзначила відсутність підстав для такого падіння гривні, яке дозволило "непогано виграти олігархії", тому що зарплати на підприємствах в валютному виразі стали нижчими, а прибутки зросли.

Реклама:

За словами прем`єр-міністра, це найбільший рівень падіння курсу національної валюти у світі. Так, у Польщі курс нацвалюти знизився на 36%, у Білорусі - на 35%, у Росії - на 3%.

Прем'єр підкреслила, що надмірна девальвація гривні і надмірно слабка банківська система вкупі з непрофесійними та корупційними діями Нацбанку стали одними з головних причин глибини кризи в країні.

Великою помилкою стало також масове кредитування в іноземній валюті, додала вона.

За словами Тимошенко, НБУ продовжує неприпустиму політику надмірно дорогих і дефіцитних кредитів, коли рефінансування виділялося під 16% річних, а кредити реальному сектору - під 25-30% річних.

"Економіка введена в стан спланованого фінансового голодомору", - підкреслила прем'єр.

При цьому вона додала, що в таких умовах уряд зміг вперше націоналізувати банки, що дало можливість більш ніж 4 млн. людям повернути вклади.

Серед інших причин, чому криза так боляче вдарила по Україні, Тимошенко назвала відсутність економічних реформ у попередні роки, ставку на великий олігархічний бізнес, сформований шляхом тіньової приватизації, і небажання його модернізувати економіку.

Ще однією важливою причиною вона назвала глибоку політичну кризу і дезорієнтацію політичної еліти.

За її словами, президент і парламент не тільки самоусунулися від боротьби з кризою, навпаки, сприяли йому, заявляючи про дефолт, газовій кризі, розвалі бюджету і т. д.

"Сьогодні всі політики нарощують свої гнилі рейтинги за рахунок дискредитації держави ... Ми, уряд, опинилися сам на сам з кризою", - наголосила Тимошенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: