Уряд знизив вимоги до ступеня готовності об'єктів для викупу ДІУ

Вівторок, 22 грудня 2009, 15:44

Кабінет міністрів знизив з 70% і вище до 50% і більше вимоги до ступеня готовності об'єктів для участі в програмі викупу Державною іпотечною установою (ДІУ) квартир в недобудовах для подальшої їх передачі пільговим категоріям черговиків за рахунок державних коштів.

Про це заявив член Ради підприємців при Кабінеті міністрів В'ячеслав Кредісов, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Рішення вже є. Воно розроблялося ДІУ та Міністерством регіонального розвитку та будівництва. Воно працюватиме таким чином: коли закінчаться об'єкти, ступінь готовності яких 70% і більше, перейдуть до тих, ступінь готовності яких 50% і більше", - сказав він.

За словами Кредісова, Мінрегіонбуд має базу даних об'єктів зі ступенем готовності від 50% і вище, забудовники яких подали в 2009 році до відомства заяви на участь у програмі добудови житла за державні кошти, однак не брали участі в ній через рішення уряду добудовувати спочатку недобудови з готовністю від 70%.

Реклама:

"Мінрегіонбуд формально заявляє про те, що в них досить об'єктів, які бажають отримати гроші. Були б гроші (...). За оцінкою Мінрегіонбуду, планується, що наступного року має бути здано ще приблизно 13,5 тис. квартир. Тобто якщо цього року ця програма передбачає п'ять з половиною тисяч квартир, то в наступному році буде в 2,5 рази більше ", - зазначив він.

Вартість викупу житла в 2010 році не зміниться в порівнянні з цінами викупу у 2009 році і становитиме, залежно від регіону, від 2,5 до 4,2 тис. гривень за 1 кв. м.

При цьому кошти на ці цілі держава, за словами Кредісова, може знайти тільки з трьох джерел: з Стабфонду держбюджету на 2010 рік, за рахунок різниці в результаті перевищення кошторисних доходів над витратами НБУ, а також шляхом емісії.

"Всі гроші, які використовує ДІУ - це тільки державні гроші. Вони можуть з'являтися з декількох джерел. Одне джерело - це стабілізаційний фонд. Ще один - Національний банк, його дохід, його прибуток і т.д. Ще одне джерело, якого, я сподіваюся, у нас не буде, це коли гроші надрукують. Поки вдавалося цього уникнути ", - сказав Кредісов.

У цілому, за його словами, нині у квартирній черзі в Україні значиться понад 300 тис. людей, витрати на забезпечення житлом яких Кредісов оцінив у понад 200 млрд. гривень.

"Якщо говорити в цілому про потреби, то в Україні стоїть у черзі понад 300 тис. людей, які формально від держави повинні його отримати. Якщо це робиться за рахунок держави, то цифра перевищує 200 млрд. гривень. Ми сьогодні розуміємо, що ця цифра індикативна. Таких грошей держава в найближчі роки точно не виділить, і ми це розуміємо. Якщо цього року було виділено 1,2 млрд. гривень - і це за щастя, то очікувати, що ще 200 млрд. гривень звідкись з'являться, не варто", - зазначив співрозмовник агентства.

Як повідомив Кредісов, пославшись на дані Мінрегіонбуду, всього вісьмома розпорядженнями уряду з серпня 2009 року був схвалений викуп 5,899 тис. квартир загальною площею 394 тис. кв. м на 186 об'єктах за 1,576 млрд. гривень.

Станом на понеділок, 21 грудня, договори між ДІУ та забудовниками складені на 5,525 тис. квартир загальною площею 371 тис. кв. м на 174 об'єктах. Вартість усіх квартир за складеними договорами становить 1,471 млрд. гривень, з яких вже сплачено 1,212 млрд. гривень.

Згідно з програмою, всі об'єкти необхідно ввести в експлуатацію до 25 грудня 2009 року. На сьогоднішній день не введеними залишаються 1,197 тис. квартир.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!