Заборона дострокового вилучення депозитів необхідна для виживання банків?

Субота, 12 грудня 2009, 17:31

Депозити українських банків - це фактично поточний рахунок, на який термін він би не був відкритий, тому при будь-яких потрясіннях, коли виникає паніка, відбувається втрата ліквідності окремими банками, часто - з драматичними наслідками для всієї системи.

Про це заявив голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".

За словами Тимонькіна, як не може бути змінений термін за бажанням однієї сторони кредитного договору, так і депозитний повинен носити строгий терміновий характер. 

"Комусь здається, що це - обмеження прав, але насправді строкові депозити необхідні для захисту прав вкладників", - пояснив він.

Реклама:

При цьому банкір відзначив, що доцільно законодавчо врегулювати, при яких форс-мажорних обставинах можливе дострокове вилучення депозиту.

"Кожний думає, що його випадок унікальний. Та випадок можна описати. За якихось форс-мажорних обставин (смерть, хвороба) банки не будуть "заводитися", віддаватимуть депозити. Однак у критичній ситуації загальної паніки банк не повинен чекати, поки Нацбанк запровадить мораторій на виплату вкладів", - переконаний банкір.

За його словами, восени 2008-го мораторій на дострокове вилучення депозитів було введено запізно.

"Його слід було запроваджувати негайно, максимум через тиждень після початку відпливу вкладів, тоді й сам мораторій тривав би максимум кілька тижнів. Інакше ти змушений заливати відплив депозитів грошима рефінансування, обвалюючи валютний курс", - підкреслив він.

Тимонькін акцентував, що напередодні кризи не були вирішені дві критичні проблеми.

"Перша - не змогли вибудувати собі самі обмеження на кредитування. Друга - не змогли пролобіювати прийняття необхідної правової бази для строкових депозитів", - підсумував банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!