В Нацбанку прогнозують стабільну гривню і без держбюджету-2010

П'ятниця, 11 грудня 2009, 18:04

Затримка з прийняттям державного бюджету на 2010 рік не стане визначальним фактором впливу на курс гривні, який зможе зберегти стабільність навіть у разі гальмування бюджетного процесу.

Таку думку висловив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Не думаю, що затягування з ухваленням бюджету зможе зруйнувати ту відносну стабільність на валютному ринку, яка встановилася в останні місяці", - сказав він.

"Ми не бачимо ніякого надмірного збудження на ринку. Він у якійсь мірі вже готовий до того, що бюджет не буде прийнятий, бачачи наявний обсяг протиріч між тими, хто буде голосувати за цей документ. І оператори ринку цей фактор у своїх очікуваннях вже давно врахували", - зазначив Литвицький.

Реклама:

При цьому радник глави НБУ підкреслив, що більш істотним ризиком для курсу є прийняття високодефіцитного бюджету: затверджений поспіхом документ може містити значний дефіцит, що стане додатковим чинником формування волатильності на ринку.

"Ринок розуміє, що перспектива прийняття поганого бюджету ще більш небезпечна, ніж перспектива затягування з його прийняттям. Ринок буде оцінювати не стільки терміни ухвалення бюджету, скільки його якість", - сказав Литвицький.

На його думку, дефіцит держбюджету-2010 не повинен перевищувати 3-4% ВВП: великий дефіцит держбюджету чинить тиск на платіжний баланс, оскільки веде до розширення попиту на імпорт.

"До кінця року фундаментальних змін в курсі монетарної і курсової політики Нацбанку не відбудеться. Основним напрямком курсової політики до кінця року і до прийняття бюджету залишиться орієнтація на згладжування надмірних коливань", - резюмував Литвицький.

Як повідомлялося, Верховна рада в листопаді відмовилася прийняти проект госбюжета-2010, відправивши його на доопрацювання.

Відповідно до українського законодавства, неприйняття держбюджету до 1 січня дозволяє Кабінету міністрів здійснювати пропорційне фінансування витрат на рівні попереднього року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: