"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Дефолту Україні боятися не варто

П'ятниця, 11 грудня 2009, 15:49 -

Україні слід обмежувати залежність від МВФ і долара.

Таку думку висловив старший партнер юридичної фірми "Iлляшев та Партнери" Роман Марченко, у зв`язку з питанням надання Україні наступного траншу.

"Адже дефолти держав трапляються досить часто і Міжнародний валютний фонд завжди знаходить механізм, як ці кошти розстрочити, реструктуризувати або взагалі списати", - сказав Марченко.

За його словами, МВФ - провідник фінансової політики США, які ці гроші самі друкують і їм обов'язково потрібно їх кудись роздавати.

Реклама:

"Санкції прописуються в меморандумі та інших документах при оформленні кредиту. Якщо ми порушуватимемо умови меморандуму або взагалі робитимемо щось всупереч інструкціям МВФ, нам просто не дадуть черговий транш і зажадають видані гроші назад раніше терміну повернення, що призведе до дефолту. Це основний режим впливу на подібні ситуації і головна санкція", - каже експерт.

Він стверджує, що при сьогоднішньому розвитку  електронних платежів навіть витрачатися на друк грошових знаків не потрібно, "домальовував на комп'ютері черговий мільярд доларів і купуй на них по світу нафту, автомобілі, заводи".

"Реальні активи ми з вами віддаємо за псевдоцінності, тобто саме ми годуємо США, оплачуємо війни в Іраку і Афганістані, забезпечуємо американським громадянам дешеві кредити, дармовий бензин тощо", - вважає Марченко.

На його думку, завдання МВФ, яке особливо не афішується, - аби Україна та інші "недорозвинені" країни знаходилися у них в боржниках, та ще й були вдячні за це. 

"Все це звучить дуже прокомуністично, але це гірка реальність", - додав експерт.

Нагадаємо, що у листопаді 2008 року МВФ вирішив надати Україні дворічну програму кредитування stand-by на суму близько 16,4 млрд. дол. Україна отримала вже три транші кредиту на загальну суму 12 млрд. дол.

Після того, як 30 жовтня цього року президент Віктор Ющенко підписав закон про підвищення соціальних стандартів, директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив в інтерв'ю західним ЗМІ, що фонд продовжить співпрацю з Україною лише після завершення президентських виборів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: