"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Сірі" телефони можуть вилучити

П'ятниця, 11 грудня 2009, 14:10

Національна комісія регулювання зв'язку вимагає надавати послуги доступу до своїх мереж тільки абонентам, телефони, яких знаходяться в "білому" списку бази даних IMEI-кодів державного підприємства "Український державний центр радіочастот" (Укрчастотнагляд).

Про це сказано в повідомленні НКРЗ, передає агентство "Українські новини".

До внесення поправок у ліцензійні умови оператор мобільного зв'язку мав право надавати доступ до своєї мережі абонентам, телефони яких внесено до загальної бази даних IMEI-кодів Укрчастотнагляду, що означало фактично надання доступу до мереж і власникам телефонів з "білими" IMEI-кодами, і власникам телефонів із "сірими" IMEI-кодами.

Відповідно до термінології Укрчастотнагляду в "білий" список входять IMEI-коди телефонів, які легально були завезені на територію країни; у "сірий" список потрапляють IMEI-коди телефонів, походження яких на території країни невідоме (завезені нелегально, завезені приватними особами тощо).

Реклама:

Наразі рішення НКРЗ направлено в Міністерство юстиції для затвердження.

Як повідомлялося, деякі мобільні оператори заявляли про неготовність відключати телефони з незареєстрованними IMEI-кодами без юридично обґрунтованого порядку їх блокування.

У листопаді голова НКРЗ Колобов висловив припущення, що перші телефони з незареєстрованними IMEI-кодами можуть бути відключені вже в першому кварталі 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: