Ющенко: ніхто так не підтримує Тимошенко, як Росія

Четвер, 10 грудня 2009, 17:10

Президент Віктор Ющенко вважає, що за підтримкою Росією кандидата в президенти Юлії Тимошенко стоїть можливе створення газотранспортного консорціуму.

Про це він сказав в ефірі обласного телебачення "Галичина" у четвер в Івано-Франківську, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Тимошенко не дурна людина, вона розуміє, що переговори з Росією в такому контексті (доведення до банкрутства НАК "Нафтогаз України" і створення газотранспортного консорціуму) мають один додаток політичний - ніхто так сильно не підтримує кандидата в президенти України Тимошенко, як Росія", - заявив президент.

Він нагадав, що НАК "Нафтогаз України" має близько 30 тис. кілометрів газових нафтових та інших транзитних маршрутів.

Реклама:

При цьому президент знову наголосив на тому, що угоди, підписані між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" про постачання газу, призводять до того, що НАК доводиться до банкрутства, після чого починаються переговори про створення на базі української газотранспортної системи газотранспортного консорціуму.

"Вже сьогодні НАК "Нафтогаз України" - це компанія, якої формально немає, але фактично вона банкрут", - зазначив президент.

На його думку, "наступна ініціатива, яку слід очікувати від прем'єра Тимошенко, - це обґрунтування консорціуму з росіянами, чи може французами для проформи..."

При цьому Ющенко поставив риторичне запитання: "Чому Росія не робить консорціум з видобутку газу, чому Росія не створює консорціум з транзиту, а пропонується на нашій базі фундаментальній зробити консорціум?".

На думку президента, така постановка питання - це "здача одного з провідних національних інтересів".

Ющенко також додав, що відсутність бажання в уряду перевести нафтопровід Одеса-Броди в аверсний режим є "політичним проектом, як не допустити в Україну альтернативні поставки".

На переконання президента, за таким сценарієм стоїть прем'єр-міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!