"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фармацевтам незабаром оголосять "вирок"

Понеділок, 30 листопада 2009, 14:56

Антимонопольний комітет України у грудні-січні завершить розслідування й оголосить висновок щодо ситуації на ринку ліків України.

Про це розповів виконувач обов'язків голови АМКУ Олександр Мельниченко в ефірі Радіо "Свобода".

За його словами, попри те, що в Україні 23 тисячі аптек і аптечних пунктів, і, "здавалось би, шалена конкуренція, споживач має право вибору", в жовтні минулого року "раптом ціни паралельно на всій території України зросли паралельно на небувалу величину".

"Ми миттєво розпочали розслідування, дуже складне розслідування, виявили, що в Україні є 15 найкрупніших оптових постачальників ліків сюди на територію України, які тримають 70% ринку. Де тут конкуренція, де тут змагання?", - сказав Мельниченко.

Реклама:

"Мовою закону це називається "олігополія ринку", тобто ринок з обмеженою кількістю учасників. І сама їх поведінка свідчить про те, що вони можуть змовитись", - пояснив він.

На зауваження, що стрибок цін на імпортні ліки міг бути пов'язаним із минулорічною різкою зміною курсу долара, керівник АМКУ відповів:

"Я пропоную дочекатися завершення розслідування по цій справі, воно завершиться в грудні-січні. І ми оголосимо своє рішення, яке засвідчить, яким насправді є ринок".

Мельниченко зазначив, що ситуація на фармацевтичному ринку під час епідемії грипу в жовтні цього року, коли за законами конкуренції ціну мали б визначати попит і пропозиція, а споживачі мали б бути "диктаторами" цін, "виявилось, що ми заложники і нас власники, які тримають великі аптечні мережі, практично поставили на коліна".

"Уряд не змирився з цим, він застосував свої засоби протидії проти цього явища, і ми розпочали розслідування, провели по Україні 269 перевірок. Причому перевіряли не дрібні аптеки, а мережі, які охоплюють десятки і сотні аптек", - сказав керівник АМКУ.

"Мало того, ми зараз не завершуємо, продовжуємо розслідування і порушили справу по низці наших українських аптек, про які ми ще поки нічого не говорили, і виявили там ознаки порушення конкуренційного законодавства", - додав він.

Мельниченко зазначив, що власникам і менеджерам аптечних мереж, які невмотивовано підвищили ціни на ліки, будуть висувати конкуренційно-фінансові санкції в обсязі 20% річного обороту компанії, а також вимагатимуть повернути колишні ціни.

"Процес такий іде. Сьогодні порушено 93 справи по всіх теренах України, які перебувають в стадії розслідування, ухвалено близько 40 рішень на вчорашній вечір (28 листопада), і цей процес продовжується", - розповів він.

"Якщо якийсь бізнес наш, український, який має працювати виключно на нас, українців, спробує в цій ситуації з політичною конкуренцією, яка зараз розгортається, спробує використати її на свою користь для того, щоб отримати надприбутки, це не пройде", - застеріг в. о. голови АМКУ.

Він також наголосив, що Антимонопольний комітет незалежний і в його роботу ніхто не втручається, а уряд працює з ним "дуже ошатно", як партнер.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: