Ющенко: Україна братиме участь у створенні вільної зони в Поті

П'ятниця, 20 листопада 2009, 09:12

Президент Віктор Ющенко переконаний у перспективності українсько-грузинського співробітництва в контексті створення вільної індустріальної зони в місті Поті.

Про це він заявив у четвер під час участі разом з президентом Грузії Михайлом Саакашвілі в презентації проекту вільної індустріальної зони в Поті, повідомляє агентство "УНІАН".

"Я абсолютно поділяю той інтерес до проекту, який існує і в українських, і в міжнародних колах... і переконаний, що українська ділова спільнота відгукнеться на цю позицію, і ми візьмемо якнайактивнішу участь у розбудові цієї індустріальної зони", - сказав Ющенко.

Глава держави уточнив, що для України участь у проектах у Поті є перспективною, зокрема з точки зору розвитку нової транзитної політики, адже важливим елементом вільної індустріальної зони має стати поромна переправа Керч-Поті.

Реклама:

За попередніми підрахунками, повноцінне функціонування цього маршруту вже в найближчій перспективі дозволить суттєво збільшити обсяги перевезень між нашими країнами (до 50%) і скоротити їх терміни.

"У ближчі два роки ми маємо на меті вдвічі розвинути потужності поромної переправи Керч-Поті", - повідомив президент.

Він також відзначив перспективність участі України у проектах вільної індустріальної зони в контексті українсько-грузинських переговорів щодо лібералізації транспортної політики та фінансових навантажень.

"Ми близькі до уніфікації цієї політики", - переконаний він.

Окремо президент вказав на те, що регіон може відігравати унікальну місію в питанні поставки енергоносіїв до країн ЄС, розвиваючи проект Євро-Азійського нафтотранспортного коридору.

Президент нагадав, що 10 січня у Тбілісі відбудеться енергетичний саміт, мета якого - "сформувати спільність поглядів країн-учасниць "Східного партнерства" на розбудову ЄАНТК".

"Я переконаний, ми знайдемо абсолютно спільну позицію по даному питанню, і цей проект буде підтримано", - сказав Ющенко.

Він додав, що Україна незабаром, очевидно, також працюватиме над формуванням таких самих індустріальних зон, які будуть гармонійно доповнювати цей проект.

"Я всіляко закликаю ділові кола і України, і інших держав відгукнутися на ці ініціативи", - сказав президент.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!