Учасникам конкурсу з приватизації ОПЗ не віддають заставу

Четвер, 19 листопада 2009, 09:16

Фонд держмайна звинуватив Міністерство фінансів у затягуванні процесу повернення застави учасникам конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу.

Відведений законом термін повернення застави учасникам конкурсу з продажу 99,57% акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ) закінчився 10 жовтня, пише видання "Комерсант-Україна".

Незважаючи на це, двоє з трьох учасників - "Фрунзе Флора" (належить підприємцю Костянтину Григоришину) і "Нортіма" (контролюється групою "Приват") - так і не отримали застави на загальну суму 800 млн. грн.

21 жовтня компанія "Фрунзе Флора" подала позов до Господарського суду Києва з вимогою повернути заставу. Перше засідання суду по цій справі призначене на 14 грудня.

У середу в. о. голови Фонду держмайна (ФДМ) Дмитро Парфененко розповів, що направив до суду докладне пояснення того, чому досі не повернули кошти учасникам конкурсу.

"Я повністю покладаю відповідальність на Мінфін і Держказначейство", - сказав він.

За його словами, в міністерстві "чіплялися" до поданої ФДМ заявки на повернення застави, але в результаті визнали, що вона була оформлена правильно. В результаті фонд виписав платіжне доручення, яке Держказначейство повинно було оплатити.

"Минулого тижня я тричі надсилав платіжку і тричі мені її повертали, чіпляючись все до нових і нових деталей. Я роз'яснив у поясненні суду, що нашої вини в тому, що відбувається немає", - сказав Парфененко.

В. о. міністра фінансів Ігор Уманський у свою чергу заявив газеті: "Ви уявляєте, він (Дмитро Парфененко) тричі складав платіжки і тричі склав їх неправильно. Ганьба!"

На прес-конференції після засідання Кабміну прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відмовилася коментувати те, що відбувається, пославшись на те, що питання не відноситься до теми прес-конференції.

Конфлікт між ФДМ і Мінфіном викликав стурбованість зарубіжних інвесторів.

Реклама:

"Для іноземних інвесторів важливо мати прозорі, зрозумілі умови проведення приватизації, тим більше, коли мова йде про грошові зобов'язання. Будь-які порушення процедури, навіть із технічного боку, можуть серйозно позначитися на інвестиційній привабливості країни", - сказала виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко.

А в Shell Exploration & Production Ukraine заявили, що після прецеденту з ОПЗ Кабміну доведеться давати додаткові гарантії повернення застав всім учасникам приватизаційних конкурсів з розвинених країн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: