Резерви для підвищення соцстандартів є - експерт

Середа, 7 жовтня 2009, 15:44

Збільшити соцстандарти без шкоди для економіки можна лише в партнерстві держави та бізнесу.

Таку думку висловив член-кореспондент НАН України, екс-заступник міністра економіки Валерій Мунтіян в коментарі "Економічній правді".

За його словами, сама ідея про збільшення рівня мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму правильна. Але вирішувати її потрібно системно і комплексно.

"Вибрані політичними силами форми і методи підвищення соцстандартів, тим більше за відсутності єдиної науково обгрунтованої політики доходів держави, можуть привести до погіршення економічної та соціальної ситуації в країні", - зазначив він.

Реклама:

За словами економіста, заробітна плата повинна бути вищою мінімального прожиткового мінімуму і мотивувати людину до праці, забезпечувати її платоспроможність. При відсутності платоспроможного попиту економіка просто деградує.

"Заробітну плату обов'язково необхідно пов'язати з продуктивністю праці. Інакше ми будемо продовжувати позичати ресурси та проїдати їх. Рано чи пізно це призведе до обвалу української економіки", - зазначив Мунтіян.

Економіст розповів, що збільшити мінімальну зарплату та прожитковий мінімум без шкоди для економіки можна лише в партнерство держави та бізнесу.

"В Україні фонд оплати праці в собівартості товарів занижений. Потрібен компроміс між бізнесом і найманою працею для вирішення цієї проблеми. Диференціація між багатими та бідними не повинна розколювати суспільство", - сказав він.

"Резерви для підвищення соцстандартів є. Вони полягають у підвищенні рівня організації та продуктивності праці, зменшення тінізації економіки, зупинення відтоку капіталу з країни тощо", - сказав Мунтіян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: