"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко хоче більш ефективної аграрної політики в 2010 році

Субота, 3 жовтня 2009, 17:02

Президент Віктор Ющенко вважає, що урядова аграрна політика у 2010 році має стати більш ефективною, передбачивши адекватну бюджетну підтримку та створення економічних стимулів для галузі стратегічного для України значення.

Про це він сказав під час зустрічі з представниками аграрного сектору та активом Борівського району Харківської області, повідомляє прес-служба глава держави.

Президент наголосив, що "сільське господарство є традиційною для України галуззю, яка в умовах надзвичайно сприятливої світової цінової кон'юнктури на продовольство здатна вивести українську економіку з кризи".

Для цього, на переконання Ющенка, необхідна професійна компетентна аграрна політика, яка б створила можливості розвитку аграрного виробництва.

Реклама:

Для зростання потужностей галузі необхідний розвиток інфраструктури, зокрема транспортної та елеваторів. Також потребує змін тарифна політика, що має зробити українську продукцію конкурентною на зовнішніх ринках.

Передумовою для розвитку галузі президент назвав насамперед відмову від спроб адміністративного регулювання, до якого неодноразово вдавався чинний уряд.

Як приклад він назвав запровадження квот на експорт олії та зерна.

"Без чесної ринкової ціни відтворити економіку села неможливо", - налогосив президент.

Говорячи про помилки в урядовій аграрній політиці, він назвав неадекватну, особливо в умовах адміністративного встановлення цін на продукцію галузі, бюджетну підтримку АПК, зокрема недофінансування компенсацій та дотацій виробникам агропродукції.

"Ринкову ціну забрали, а компенсацію не дали", - сказав президент.

Глава держав констатував, що на 2010 рік урядом заплановано підтримку АПК на рівні 3,333 млрд. гривень, що втричі менше від рівня 2009 року, причому більшість коштів знову заплановано у Стабілізаційному фонді, через що виникають серйозні ризики щодо їх невиплати.

"З таким бюджетним підходом неможливо змиритися як з концепцією року", - наголосив він.

Відтак Ющенко закликав аграріїв стати більш активними учасниками розробки урядової політики, яка стосується їх сектору, і сформувати список основних вимог до уряду з 10-12 пунктів.

"Якщо ми зможемо сформувати єдиний голос у цьому питанні, його почують і в парламенті, і в уряді", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!