Фірташ не хоче віддавати ГЗК

Середа, 28 жовтня 2009, 10:02

Компанія Дмитра Фірташа "Кримський Титан" вимагає через суд зобов'язати уряд продовжити оренду двох гірничо-металургійних комбінатів.

Підприємство звернулося до суду з позовом, за яким вимагає зобов'язати Міністерство промислової політики продовжити договір оренди ГЗК кримським виробником ще на два роки, пише видання "Дело".

У компанії OstChem Holding (управляє хімічними активами Дмитра Фірташа) факт звернення до суду підтвердили. Однак відмовилися говорити, до якого саме суду було передано позовну вимогу.

Титанові ГЗК знаходилися в оренді у "Кримського Титану" з 2004 року. Термін оренди закінчується у вересні. У свою чергу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що продовжувати договір оренди уряд не збирається.

Наприкінці вересня Кабмін ухвалив постанову, за якою Іршанський ГЗК і Вольногорський гірничо-металургійний комбінат після процедури інвентаризації повинні були перейти в управління Мінпромполітики. Почати процедуру перевірки підприємства планувалося 1 жовтня.

Зараз керівництво "Кримського Титану" заборонило пускати на об'єкти представників Мінпромполітики і ФДМ.

"Проведення інвентаризації ГЗК нині неактуальне, оскільки законних підстав для передачі ГЗК в державне управління не існує", - повідомили в компанії OstChem Holding.

Як стало відомо виданню, 27 липня компанія Фірташа одержала від ФДМ лист. У ньому роз'яснювалися питання щодо можливого продовження оренди ГЗК.

Згідно з документом, якщо орендар сумлінно виконував договір оренди, то він мав перевагу для її продовження. Ця перевага не могло бути використана тільки в тому випадку, якщо орендодавець мав інші плани на підприємство.

Про ці плани він повинен був попередити орендаря за три місяці до закінчення договору оренди.

У OstChem Holding запевняють: "Кримський Титан" справно вносив щорічну орендну плату в розмірі 300 млн. грн. Також було інвестовано близько 0,5 млрд. грн. у виробничі потужності орендованих підприємств.

"Враховуючи, що нам ніхто офіційне повідомлення про розірвання не надіслав, ми маємо право на автоматичну пролонгацію оренди строком на 2 роки", - пояснив прес-секретар OstChem Holding Олексій Федоров.

У самому Фонді заявили, що ніяких листів "Кримському Титану" не надсилали і вперше про таке чують. Упевнені у своїй правоті і в Мінпромполітики.

"Ми вважаємо, що ведеться свідоме штучне затягування розгляду справи в судах", - зазначає прес-служба міністерства.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: