Пинзеник просить Ющенка не вірити в диво "соціалки"

Понеділок, 26 жовтня 2009, 14:29

Президент Віктор Ющенко має не допустити вступу в силу законів про підвищення соціальних стандартів і встановленні цін на медикаменти на рівні 1 липня 2008 року.

Про це заявив екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Автори цього законопроекту сподіваються на диво. Але економіка живе за законами, а не вигаданим чудес", - коментує Пинзеник ухвалення закону про підвищення соцстандартів.

За словами політика, не може економіка, яка знизила обсяги виробництва майже на 20%, збільшити споживання громадян.

Реклама:

"На скільки б не підвищили заробітну плату та інші виплати, таке збільшення призведе лише до зростання цін і до тиску на курс гривні. І те й інше боляче б'є по кишені простих громадян. У країни вже є гіркий досвід реалізації подібних рішень, в результаті яких люди ставали біднішими", - вважає Пинзеник.

За його словами, у дуже непростій ситуації, в якій опинилася країна, треба підтримувати на незмінному реальному рівні (компенсувати зростання цін) доходи тих, хто отримує їх на рівні прожиткового мінімуму.

Пинзеник також підкреслює, що не меншу небезпеку представляє рішення щодо встановлення цін на медикаменти на рівні 1 липня 2008 року.

"Складається враження, що у деяких політиків є проблеми з арифметикою. Ліки пропонують купувати по 8 гривень, а продавати по 5. Тому що саме на стільки за цей період змінилася ціна долара. І це стосується не тільки імпортного ліків, які потрібні громадянам. Значна частина вітчизняних ліків виготовляється з імпортних субстанцій. Очевидно, що декому дуже хочеться нагадати громадянам, що таке "голі" прилавки аптек", - заявляє політик.

За словами Пинзеника, це рішення загрожує здоров'ю або, навіть, несе ризик для життя багатьох громадян.

"У зв'язку з цим звертаюся до президента з проханням не допустити набуття чинності цих законів, які можуть спровокувати некерованість ситуації, і накласти на них вето", - йдеться в заяві Пинзеника.

Як повідомлялося, 20 жовтня Верховна рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати", а також закон "Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: