"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НКРЕ затвердила правила експорту електроенергії

П'ятниця, 23 жовтня 2009, 14:42

Нацкомісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ) затвердила порядок проведення аукціонів для поставок вітчизняної електроенергії за кордон.

Про це пише видання "Дело".

Згідно із змінами в законодавстві, брати участь в аукціонах на доступ до міждержавних ліній електропередачі зможе будь-яка компанія, яка є членом Оптового ринку електроенергії України, має ліцензію на постачання за нерегульованим тарифом і вже уклала договори на експорт електроенергії.

Організація аукціонів та визначення суми гарантованих внесків покладена на "Укренерго".

Стартова вартість лотів з доступу до пропускної здатності буде визначатися шляхом множення трьох складових: тарифу на передачу електроенергії магістральними електромережами (зараз він складає 19,11 МВт-год), терміну доступу до пропускної спроможності (кількість годин), а також виділеної потужності (кількість мегават).

Реклама:

До того, як Мінпаливенерго внесло свої виправлення в проект закону, ця формула містила і четверту складову.

Зокрема, коригуючий коефіцієнт (від 0 до 10), його передбачалося визначати в залежності від попиту на той чи інший напрямок екс-порту.

Мінпаливенерго виключило з формули дану складову, мотивуючи тим, що справедлива вартість доступу до перетину буде і так визначатися в ході торгів.

Ще одна зміна, яка з'явилася в остаточному варіанті порядку, - обмеження потужності, що виставляється на аукціон.

Так, спочатку передбачалося, що на торгах буде продаватися вся пропускна здатність міждержавного перетину "енергоостріва" (синхронізована з єврозоною система; 500 МВт взимку і 550 МВт влітку).

Однак у документі, затвердженому НКРЕ, говориться, що до кінця року на аукціон буде виставлятися тільки 100 МВт. Решту потужностей продовжить експлуатувати "Укрінтеренерго".

Як повідомлялося, зміни в законодавство, що передбачають експорт електроенергії на аукціонних засадах, вступили в силу 25 квітня 2009 року.

Держоргани повинні були протягом трьох місяців організувати перший конкурс (до 25 серпня). Однак чиновники не вклалися в цей термін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!