Європа стурбована слабкістю долара

Четвер, 22 жовтня 2009, 09:52

Американська валюта протягом останнього року не припиняла падіння і впритул наблизилася до позначки "півтора євро за долар".

Чимало економістів вже заговорили про катастрофічні наслідки для економіки Євросоюзу, передає "Радіо" Свобода ".

Основний наслідок падіння вартості долара може відзначитися на економічному відновленні Євросоюзу від кризи. У світовій торгівлі половина обмінів відбувається у доларах, тому природно, що тепер європейські товари дещо дорожчі за ті, котрі виробляються десь в Америці, чи Азії.

Впливу на зростання чи падіння долара окремі країни європейської співдружності не мають, бо погоду на валютному ринку диктують насамперед світові біржі. Хоча Європейський центральний банк іноді надсилає деякі сигнали, це робить його голова Жан-Клод Тріше.

"Ми всі усвідомлюємо з великим інтересом та увагою, що американська влада знову задекларувала свою" політику сильного долара", - підкреслив голова головної фінансової установи зони євро.

Реклама:

Далі все залежить від Сполучених Штатів. Наприклад, якщо Федеральний резерв у Вашингтоні збільшить відсотки своїх позик, то інвестувати у доларах стане вигідніше. Як наслідок, американська валюта почне дорожчати, вважають експерти.

Головний економіст фінансової групи АХА Ерік Чейні висловлює переконання, що Америка не поспішатиме зміцнювати долар.

"Гроші - це зброя, - каже він, - і коли йдеться про гроші, то кожен думає насамперед про себе. "Група двадцяти" у Пітсбурзі, де питання валют ретельно відклали вбік, була цьому красномовним доказом", - наголошує він.

Як повідомлялося, зранку в четвер євро коштував 1,5001 доларів проти 1,5016 доларів наприкінці попередньої сесії в Нью-Йорку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!