Уряд рано радіє "сигналам відновлення" економіки – НБУ

Середа, 21 жовтня 2009, 18:27

Для закріплення відновлення економіки України необхідні додаткові зусилля влади.

Про це заявив керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький, пише газета "Дело".

"Третій квартал виглядав краще, ніж другий. Але міжквартальне порівняння свідчить про ослаблення процесу гальмування спаду в липні-вересні. Заходи монетарної та бюджетної підтримки відновного процесу в економічній сфері ще не призвели до відчутного перелому ситуації на краще. Уповільнення спаду поки недостатньо надійне", - сказав він.

Радник голови НБУ пояснив, що після усунення впливу календарного та сезонного фактору, зростання ВВП у другому кварталі до першого кварталу можна оцінити на рівні 4,5%, а в третьому до другого - лише 3,7%.

Реклама:

На думку Литвицького, падіння ВВП у третьому кварталі 2009 року в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року можна оцінити на рівні 15,2%, а за підсумками року спад ВВП може скласти 13-14%.

"У балансі макроекономічних ризиків в третьому кварталі ще помітнішим став асиметричний ухил у бік рецесії. Уповільнення спаду економіки відбувається повільніше, ніж дезінфляції. Таким чином, Нацбанк має підстави бути більше стурбованим спадом економіки, ніж інфляцією. Без радикального зменшення спаду - інфляція дуже скоро також може додати обертів", - підкреслив Литвицький.

При цьому радник голови НБУ відзначив, що в третьому кварталі зафіксовано, серед іншого, уповільнення зростання в сільському господарстві і поглиблення спаду в торгівлі.

"Уповільнення спаду в промисловості, питома вага якої у створенні ВВП становить 25,8%, в третьому кварталі становило лише 1,9%. Це свідчить про те, що стиснення інвестицій у першому півріччі поточного року стає стримуючим фактором економічного відновлення", - додав він.

Як повідомлялося, ВВП України за другий квартал 2009 року знизився на 17,8% в порівнянні з аналогічним кварталом 2008 року, а за перший - на 20,3%.

Дані про динаміку ВВП у третьому кварталі Державний комітет статистики поки не оприлюднив.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!