Банкіри пропонують жорстоко карати злісних неплатників

Субота, 17 жовтня 2009, 11:21

Банкіри заявляють про необхідність захистити права кредиторів, аж до введення кримінальної відповідальності за невиконання кредитних зобов'язань.

Про це вони заявили під час круглого столу, організованого тижневиком "Дзеркало тижня".

На думку банкірів, в державі немає розуміння того, що ситуацію з неплатежами потрібно змінювати.

"Тотальна корупція, жодних законодавчих ініціатив у цьому плані. Суди продажні. У Росії, я знаю, передбачена навіть кримінальна відповідальність за ухилення від виконання зобов'язань за кредитами. Люди там відчувають відповідальність за неповернення боргів. У нас жодної відповідальності нема", - заявив голова правління Укрсиббанку Сергій Наумов. 

Реклама:

На думку голови правління "ОТП Банку" (Україна) Дмитра Зінкова, необхідно в цілому змінювати ставлення суспільства до взятих кредитів. 

"Цю проблему треба обговорювати, вона може стати предметом багатьох круглих столів і дискусій: коли наші люди нарешті навчаться і захочуть повертати борги і коли їх почнуть реально засуджувати за те, що вони їх не вчасно погасили", - переконаний Зінков.

В той же час, на думку віце-президента Альфа-банка (Україна) Романа Шпека, рішення питання про захист прав кредитора починається з платоспроможності самої банківської системи. 

"Поки самі банки не виконуватимуть платежів, не запрацює міжбанківський ринок, не запрацює ринок ресурсів, ми не зможемо реалізувати своє право кредитора. І тут головне питання - що роблять уряд і регулятор для ліквідації проблеми неплатежів? За півроку, що минули, кількість невиконаних платежів у системі практично не змінилася; картотека залишилася на рівні близько 10 млрд. гривень", - констатує банкір.

Шпек підкреслює, що в ситуації невиплати платежів говорити про відновлення довіри до банківської системи не доводитися. 

"Якщо ця цифра не знижуватиметься, то вкладник банкам не повірить і не прийде з депозитом. А іншого джерела пасивів у банків зараз нема. І тут влада мусить діяти оперативно й ефективно. У нас же питання рекапіталізації обговорюються більш як рік, у Голландії - шість годин", - відзначає банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!