У Херсоні збиратимуть українсько-білоруські комбайни

Вівторок, 13 жовтня 2009, 18:49

Херсонський машинобудівний завод (ХМЗ) і білоруський виробник сільгосптехніки - Республіканське унітарне підприємство "Гомсельмаш" - мають намір спільно виробляти самохідні зернозбиральні комбайни на потужностях у Херсоні.

Відповідну угоду про створення спільного виробництва комбайнів сторони підписали 1 жовтня, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу ХМЗ.

"Сьогодні в Україні виробляється фактично одна модифікація комбайнів, а потреба є, як мінімум, у чотирьох, тим більше валовий збір зерна з кожним роком зростає, а парк комбайнів в сільгосппідприємствах відпрацював свій ресурс", - зазначають на підприємстві.

У той же час, відзначив співрозмовник агентства, потреба у новій техніці задовольняється за рахунок імпортних машин. які були у вжитку, але вони - дорогі й недешеві в обслуговуванні.

Реклама:

"Виробництво ж вітчизняних конкурентоспроможних комбайнів дозволить знизити собівартість зерна, вирішити соціальні проблеми, збільшити надходження до бюджетів та кількість робочих місць, забезпечити певну економічну незалежність", - наголошують на ХМЗ.

У прес-службі повідомили, що, згідно з угодою, в 2010 році планується випустити 300 штук комбайнів КЗС-8 і КЗС-12 (пропускна здатність 8 і 12 кг/сек відповідно), в 2011 році - 1 тис. штук, в 2012 році - 1,5 тис. штук.

У той же час комбайн з пропускною здатністю 10 кг/сек (КЗС-10) буде й далі розроблятися на основі комбайна "Славутич".

Крім того, через три-чотири роки планується спільне виробництво комбайнів з пропускною здатністю 14 кг/сек.

"Така гамма самохідних зернозбиральних комбайнів повністю забезпечить потреби України", - зазначають на ХМЗ.

Продукція буде реалізовуватися через дилерську мережу ТОВ "Техноторг-Дон" (Миколаїв).

ХМЗ також планує нарощувати випуск комплектуючих і розвивати виробництво навісний техніки (жниварки для кукурудзи, соняшнику, ріпаку), яка буде адаптована під уніфіковане сімейство комбайнів.

ТОВ "Херсонський машинобудівний завод" створено на базі виробничих потужностей ВАТ "Херсонські комбайни". Підприємство спеціалізується на виробництві складної сільськогосподарської техніки, воно випускає єдиний в Україні зернозбиральний комбайн "Славутич".

ХМЗ входить у структуру ТОВ "НВП" БілоцерківМАЗ.

РУП "Гомсельмаш", що випускає технологічно взаємозалежний ряд машин для обробки та збирання основних сільськогосподарських культур, щорічно виробляє продукцію на суму більше 900 млн. доларів, у тому числі понад 3,5 тис. зернозбиральних комбайнів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: