"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Екс-голова "Надр" уже не в Україні, але буває в мережі?

Понеділок, 12 жовтня 2009, 12:24

Банкіри вважають, що екс-голови правління банку "Надра" Ігоря Гіленка, оголошеного в розшук, уже давно немає в Україні і шанси на його піймання невеликі.

Про це банкіри говорили в неофіційних бесідах із "Комерсант-Україна".

Джерело газети в банку "Надра", зокрема, стверджує, що Гіленко має не лише російське, але й австралійське громадянство і покинув країну вже наступного дня після введення в банку тимчасової адміністрації.

А за даними австралійського журналу BRW, Гіленко в 2005 році зайняв восьме місце в рейтингу молодих австралійських мільйонерів.

Реклама:

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко не довіряє правоохоронним органам і вважає, що вони "імітують діяльність".

"Зрозуміло, що людина усе кинула і вже виїхала з країни. Навіть якщо людина вкрала велику суму грошей, у нас досить поділитися з "органами" - і жодних особливих проблем не буде", - вважає Сугоняко.

Між тим, поки прокуратура шукає Гіленка на території України, він частенько дає про себе знати у віртуальному просторі, пише "Дело".

Останній візит користувача під ім'ям екс-голови банку "Надра" на сайт odno-klassniki.ru зафіксований 11 жовтня о 12.22. Стверджувати, що сторінку Гіленка веде саме він, не можна, але її наповнення (особисті дані, фотографії, список друзів і т.д.) свідчить, що це або сам банкір, або людина, добре з ним знайома.

У "друзях" у Гіленка на "Однокласниках" зараз 10 осіб, хоча ще на початку року їх було не менше 50-ти. У міліції кажуть, що, швидше за все, з "друзів" були вилучені ті, хто міг допомогти правоохоронцям у розшуку підозрюваного. Останній користувач був доданий у список "друзів" банкіра 27 вересня, це був лікар із Самари.

Джерело в МВС каже: "Вичислити, звідки заходила людина в Інтернет, можна, але усе упирається в час і ресурси. Якщо він заходив через Proxy-сервери - це, звісно, ускладнить завдання".

Ще один варіант пошуку екс-банкіра - співтовариство дайверів: багато хто знає Гіленка як професійного пірнальника, зазначає "Дело".

Свідчення Гіленка мають прояснити ситуацію не лише зі зловживаннями в банку, але й з усіма проблемними кредитами, упевнені банкіри.

"Першоджерело має повну інформацію. Якщо пан Гіленко знайдеться, то він зможе дати відповіді на всі питання, що стосуються банку "Надра", - сказав голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук "Комерсанту".

За інформацією джерела газети в банку "Надра", за рахунок рефінансування НБУ в листопаді 2008-го - січні 2009 року позики отримали кілька десятків фіктивних фірм.

Раніше генпрокурор України заявив, що Гіленко, який нібито "є громадянином Росії", і низка інших керівників банку "Надра" оголошені в держрозшук.

Перша кримінальна справа у відношенні банку "Надра" була порушена 12 серпня, наступна - 20 серпня цього року. У них розслідується факт надання банком кредитів двом сумнівним фірмам на суму 173 млн. грн. і 211 млн. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: