"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Негативний інвестиційний імідж України перебільшують

Понеділок, 7 вересня 2009, 16:01

Нав'язуваний окремими експертами яскраво негативний інвестиційний імідж України у порівнянні з країнами БРІК дещо перебільшений.

Про це в коментарі "Економічній правді" сказав голова інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасіченко.

Вже зараз зрозуміло, що надії на те, що криза оминула ринки Бразилії, Росії, Індії та Китаю стороною, не виправдалися. Так, наприклад, існують реальні побоювання щодо дефолтів ряду великих китайських державних компаній.

"Серед потенційно потрапляючих під рішення влади Китаю - найбільші компанії країн: Air China, China Eastern, China Ocean Shipping Company (COSCO). Всі вони раніше "засвітилися" у контексті наявності збитків від деривативів", - зазначив Спасіченко.

На тлі збитків в даних випадках, часті пропозиції українських компаній про реструктуризацію боргу (наприклад, від НАК "Нафтогаз України") є для інвесторів далеко не найгіршим варіантом, вважає експерт.

З початку фінансової кризи 2008 року Україна стала сприйматися світовою фінансовою спільнотою як одна з найбільш уражених країн.

"Серед більшої частини західних інвесторів інвестування в її ринок стало вважатися ознакою "поганого тону". Повною протилежністю стало інвестиційне сприйняття Китайської народної республіки (КНР)", - говорить представник "Бонум Груп".

"На тлі Китаю, який демонстративно відмовляється від зобов'язань через їх "невигідність" в даний час, Україна постає чи не як законослухняний боржник. Держава не тільки не допускає дефолтів власних активів, але і періодично "рятує" комерційні установи (як у випадку з рекапіталізованими банками)", - стверджує Спасиченко.

За його словами, навіть НАК "Нафтогаз України", незважаючи на вкрай складне становище, погашає більшість зобов'язань або веде переговори про реструктуризацію боргу.

"Цього не можуть не оцінити інвестори", - упевнений експерт.

Економічна правда

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: