НБУ хоче повністю заборонити кредити у валюті

Понеділок, 7 вересня 2009, 10:28

Для зниження тиску на курс гривні Нацбанк вирішив повністю заборонити в Україні валютне кредитування.

Цю перспективу в п'ятницю на закритій нараді банкіри обговорили з НБУ, пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в одному з українських банків.

За словами співрозмовника видання, регулятор оголосив про намір повністю заборонити валютне кредитування не тільки населення, але й підприємств.

"Як перехідний варіант, напевно, залишимо якісь види валютного кредитування. Але вирішили, що якщо скасовувати, то скасовувати все", - підтвердило виданню високопоставлене джерело в НБУ.

Реклама:

Дату заборони співрозмовник називати не став, відзначивши, що це питання знаходиться у веденні виконавчого директора з валютного регулювання Анатолія Балюка. "Напевно скоро", - додав чиновник.

"Коли один з банкірів обурився і запитав: "Куди нам подіти валютні депозити, якщо ми не можемо кредитувати?", директор валютного департаменту сказав, що запропонує нам свопи", - розповів банкір.

Як відомо, Нацбанк став боротися з валютним кредитуванням відразу після початку кризи, яка призвела до девальвації гривні на 60%.

У жовтні 2008 року НБУ прийняв постанову №319, що дозволило банкам видавати кредити у валюті тільки резидентам, які мають валютну виручку.

Вже у грудні НБУ ввів в дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті: ставка резервування при видачі кредиту склала 50% його суми, а при простроченні на один день - 100%.

У червні 2009 року Верховна рада прийняла закон, що підтверджує заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам у безготівковій формі лише для оплати лікування та навчання за кордоном. Компанії для отримання кредиту повинні були мати валютну виручку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: