В Австрії не чекають нового російсько-українського газового конфлікту

Четвер, 3 вересня 2009, 13:24

Повторення конфлікту початку 2009 року через природній газ між Україною і Росією наразі дуже малоймовірне.

Таку думку висловили представники австрійського бізнесу в середу, повідомляє агентство Itar-Tass.

"Росія і Україна залагодили конфлікт і не схоже на те, що він повториться", - сказав Вернер Аулі, член виконавчого комітету газової і нафтової корпорації OMV.

Він підрахував, що втрати Росії через при зупинку поставок до Європи взимку 2009 року склали мільярд євро. Це дозволило йому зробити висновок про те, що цього року газова криза не повториться.

Реклама:

Аулі закликав пильнувати виконання домовленостей, в той же час говорячи про те, що українська транзитна газова система є дуже застарілою і технічні проблеми цілком можуть виникнути.

В цілому, за його словами, газова криза довела, що газова промисловість здатна сама вирішувати власні проблеми.

Вальтер Болтс, генеральний директор компанії E-Control GmbH, яка розподіляє газ між австрійськими споживачами, погоджується з Аулі.

Він каже, що Європа має достатньо запасів природного газу на цю зиму, але не має можливості доставляти його в найбільш потребуючі райони.

Болтс визнав, що Австрія задовольняє свої внутрішні потреби в природному газі, імпортуючи його з Росії.

Однак одним з уроків, які можна винести з зимових подій, є те, що існуючі трубопроводи мають бути оснащені реверсними насосними системами з достатньою кількістю резерву газу, який має зберігатися в підземних сховищах.

Якби така схема існувала минулої зими, це допомогло би покрити дефіцит у приблизно 650 мільйонів кубометрів природного газу, з яким зіткнулися країни південної і південно-західної Європи.

У зв'язку з цим Болтс закликав до розгалуження газової торгівлі в Європі і до більшої гнучкості незалежно від того, звідки йде поставка.  

Він зазначив, що уніфікація газових трубопроводів на території Австрії в єдину гнучку мережу допоможе оптимізувати ціни і зробити чіткішими умови конкуренції.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!