Уряд заплатить за електрику для ЗТМК

Середа, 23 вересня 2009, 20:15

Кабінет міністрів реструктуризує на два роки погашення заборгованості казенного підприємства "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) за спожиту електроенергію.

Таке рішення прийнято на засіданні уряду в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на міністра промислової політики Володимира Новицького.

При цьому він не уточнив суму заборгованості на поточний момент, зазначивши, що вона значна.

Як повідомлялося, енергопостачальна компанія ВАТ "Запоріжжяобленерго" запропонувала на урядовому рівні вирішити питання про погашення заборгованості ЗТМК або розглянути можливість його повної зупинки. З такою пропозицією генеральний директор ВАТ "Запоріжжяобленерго" Віктор Носулько звернувся до міністра палива та енергетики Юрія Продана у червні.

Реклама:

За його даними, починаючи з листопада 2008 року, ЗТМК не платить за спожиту електроенергію. Загальна заборгованість на 10 червня 2009 року становила 88,94 млн. гривень.

У березні 2009 року обленерго підписало мирову угоду з ЗТМК на суму 53,7 млн. гривень (борги з листопада 2008 року по лютий 2009-го включно).

Відповідно до документа, ЗТМК до кінця року повинен був щомісячно погашати заборгованість, але ці розрахунки не виконувалися. Зокрема, у березні комбінат сплатив лише п'яту частину поставленої електроенергії, у квітні і травні розрахунки зовсім не здійснювалися.

При цьому Носулько вважає, що ЗТМК не має права розраховуватися за електроенергію за пільговим тарифом.

Постановою НКРЕ від 5 березня 2009 року для ЗТМК була встановлена роздрібна ціна за електроенергію на рівні 23,928 коп./кВт-год (із ПДВ) - це майже утричі нижче від ціни, за якою ЗТМК отримував електроенергію в лютому.

Новий тариф може застосовуватися при відсутності в комбінату заборгованості за спожиту електроенергію в минулі періоди або при наявності підписаного графіка реструктуризації боргу, а також з повними розрахунками за поточне енергоспоживання.

ЗТМК є єдиним в Україні виробником металевого губчастого титану. Більше 80% його продукції, що використовується переважно в аерокосмічній галузі, суднобудуванні та хімічній промисловості, реалізується на зовнішніх ринках.

Середньомісячне споживання електроенергії ЗТМК - 27,3 млн. кВт-год.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: