Тимошенко просила МВФ не оприлюднювати результати перевірки НБУ?

П'ятниця, 18 вересня 2009, 10:14

Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов спростовує наявність порушень під час стандартних процедур у роботі центробанку.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"На підтвердження того, що всі ці звинувачення - нісенітниця, наведу такий приклад. Юлія Володимирівна (Тимошенко) попросила Міжнародний валютний фонд включити в меморандум пункт, яким нас зобов'язали пройти аудит виданого торік рефінансування й інтервенцій у компанії Ernst & Young, хоча ми останнім часом працювали з PWC", - сказав Шаповалов.

"Відповідно до звіту аудитора, якихось привілеїв банкам чи порушення стандартних процедур у нашій роботі не встановлено. Коли Джейла Пазарбазіолу (голова місії МВФ) у присутності Юлії Тимошенко хотіла оприлюднити результати аудиту, прем'єр сказала: "Джейло, я вам не рекомендую це робити, бо в банківських колах існує інша думка", - зазначив він.

Реклама:

"Тоді я зазначив, що готовий зустрічатися з цими банкірами, але, на жаль, досі мені ніхто не надав такої інформації", - сказав перший заступник голови НБУ.

Коментуючи те, що про порушення свідчить перший варіант звіту Рахункової палати України, Шаповалов сказав: "А що, у Рахунковій палаті є фахівці з рефінансування? Їхнє завдання - перевіряти кошториси".

Він також зазначив: "Ні в звільненого заступника голови Нацбанку Олександра Савченка, ні у віце-прем'єра Олександра Турчинова, коли він два місяці сидів у нас на засіданнях правління, жодного разу не було питань чи претензій до рефінансування".

"Один раз у Турчинова виникло запитання по одному банку. Ми попросили його офіційно направити відповідний запит, але такий запит не надійшов, і ми видали банку кредит", - розповів Шаповалов.

Коментуючи звинувачення в отриманні "відкатів" при видачі рефінансування, він сказав: "Знаєте, скільки незрозумілих людей ходило і пропонувало рефінансування? Що вони потім робили з пропозиціями банків, я не знаю, нехай цим займається міліція. Якщо вони говорять, що були "відкати", то подивіться на цифри: 131 банк отримав мільярди гривень, мали ж хоч когось упіймати за руку?".

Реагуючи на інформацію, озвучену журналісту в МВС, про те, що існує запис отримання Шаповаловим хабара за рефінансування одного банку, перший заступник голови НБУ зазначив: "Чому ж вони мене не заарештували? Сьогодні майстрів монтувати всілякі записи вистачає".

Шаповалов зазначив, що правоохоронні органи жодних обвинувачень йому не пред'являли. "Можу сказати, що допит був дуже коректний, жодних претензій у мене немає. Мене викликали як свідка, про що чомусь усі забувають сказати, коли дають коментарі пресі".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!