Луценко розповів про найтаємнішу частину махінацій НБУ

Четвер, 17 вересня 2009, 15:00

Валютні аукціони - найбільш закрита частина фінансових махінацій.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Це найбільш закрита частина процесу фінансових махінацій. Незважаючи на наші кількаразові запити, ми жодного разу не отримали інформації про те, коли і як проходили валютні аукціони", - сказав він.

"Наскільки мені відомо, хоча не можу ручатися за достовірність цих даних, лише п'ять осіб у державі знають цю інформацію", - додав Луценко.

Реклама:

Міністр зазначив, що багато банкірів на умовах анонімності говорять йому, що "ці аукціони проводяться з грубим порушенням правил".

"Тобто основну масу валюти отримують не учасники торгів, а визначені кимсь банки, які отримують величезні валютні ресурси під кінець роботи аукціону. А потім, не маючи жодних валютних зобов'язань перед іноземними партнерами, перепродають буквально протягом ночі ці ресурси з накруткою в одну гривню", - розповів Луценко.

"Питання, кому це потрібно і чому це відбувається, не знаходиться у сфері права. Очевидно, це більше політичне питання", - зазначив він.

Луценко побоюється, що на цьому етапі "правоохоронні органи навряд чи зможуть установити чиюсь провину".

"Це дуже схоже на хірургічну операцію: ну хто зможе встановити, чи правильно діяв хірург у той чи інший момент операції? Чи правильно він повернув скальпель і застосував той чи інший затискач? Точно так і в Нацбанку: оцінити з погляду Кримінального кодексу правильність обсягів валюти, виставленої на аукціонах, навряд чи вдасться", - порівняв він.

"На мій погляд, оцінку повинні давати політики, і конкретно президент, який єдиний уповноважений призначати і знімати з посад керівництво Нацбанку", - вважає голова МВС.

"Тому, якщо банкіри не дадуть чітких свідчень щодо махінацій при проведенні валютних аукціонів, навряд чи ми зможемо щось довести", - визнав він.

На запитання, чи готові ті давати такі свідчення, Луценко відповів: "Поставте будь-якому банкіру це запитання. Гадаю, відповідь очевидна".

"Будь-який банк сьогодні вкрай залежний від керівництва НБУ. Достатньо подивитися список рефінансування - і ми зрозуміємо, що практично вся банківська система країни залежить від суб'єктивного рішення, яке може або продовжити комусь життя, або припинити існування банку", - пояснив міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: