Ющенко в Туркменії згладив нехороший "дефіцит"

Вівторок, 15 вересня 2009, 13:54

Президенти України й Туркменістану домовились про створення робочої групи, яка працюватиме над формуванням міждержавної комісії на рівні глав держав.

Така домовленість була досягнута в Ашгабаті під час зустрічі "віч-на-віч" президентів Віктора Ющенка і Гурбангули Бердимухамедова та переговорів під їхнім головуванням, повідомляє прес-служба президента України.

Також обговорювалися шляхи інтенсифікації двосторонньої торгівлі та скорочення негативного для України сальдо.

У темі економічної співпраці Україна висловила зацікавленість у розвитку таких напрямків, як машинобудування, зокрема розширення участі українських компаній в інфраструктурних проектах Туркменістану, у тому числі у паливно-енергетичній сфері, авіабудуванні, проведенні космічних досліджень, сільському господарстві тощо.

Реклама:

Прикладом успішної участі України в таких проектах є завершення будівництва унікального для регіону Центральної Азії залізничного моста через річку Амудар'я, яке виконала українська державна корпорація "Укртрансбуд".

Ющенко підтвердив своє запрошення Бердимухамедову відвідати Україну і запропонував під час цього візиту провести засідання міжурядової комісії з економічної співпраці, що має дати імпульс розвитку економічних відносин двох країн.

Українська сторона запропонувала скласти план дій відносин на найближчі 2 роки. Також Ющенко запропонував провести форум ділових кіл.

"Ми країни, які мають унікальний потенціал, але часто він не реалізується через дефіцит контактів та інформації", - зазначив президент України.

За словами Ющенка, на ринку Туркменістану працює 24 українські компанії, які вже здійснили понад 50 проектів. "Для нас важливо, щоб такого роду політика продовжувалася", - зазначив він.

Під час переговорів також було обговорено питання відновлення регулярного авіаційного сполучення між Києвом та Ашгабатом.

Значну увагу сторони приділили і активізації гуманітарної та міжнародної співпраці.

Крім того, Ющенко й Бердимухамедов підписали спільну заяву, також було підписано низку двосторонніх документів: угоду про співпрацю в галузі випробування та охорони сортів рослин між аграрними міністерствами країн, протокол про співпрацю між міністерствами закордонних справ, угоду між торгово-промисловими палатами країн про створення ділової ради, тощо.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!