"Нафтогазу" знову погрожують дефолтом

Вівторок, 15 вересня 2009, 12:57

"Нафтогаз України" запропонував власникам своїх єврооблігацій реструктурувати борг на умовах підвищення прибутковості по бондах і додаткових гарантій.

Про попередні умови розстрочки боргу пише "Дело", нагадуючи, що "Нафтогаз" почав переговори з реструктуризації заборгованості, але її параметри не повідомлялися.

"Гарантована прибутковість по бондах компанії буде підвищена з 8,125% до 9,5%, термін погашення заборгованості складе 5 років. Крім того, інвесторам будуть надані суверенні гарантії", - повідомили газеті одразу два учасники ринку.

Між тим, власники єврооблігацій "Нафтогазу України" обурені тим, що досі не отримали від НАКу умови реструктуризації. Вони вказують, що емітент давно порушив установлений порядок реструктуризації і загнав себе в юридичний глухий кут.

Реклама:

"Щоб збори власників єврооблігацій "Нафтогазу" відбулося до 30 вересня (у цей день НАК має повністю погасити свої зобов'язання) й інвестори затвердили реструктуризацію, компанія мала надіслати нам пропозицію про реструктуризацію мінімум за 21+2 дні до 30 вересня", - каже представник ініціативної групи інвесторів "Нафтогазу", юрист Карл Томас.

"Тепер виходить, що збори можуть відбутися тільки після 30 вересня, коли "Нафтогаз" уже оголосить дефолт за своїми борговими паперами", - додає він.

За словами Томаса, консультанти "Нафтогазу" ще повинні підготувати детальний проспект реструктуризації, а також проспект емісії нових паперів, на які будуть обміняні непогашені єврооблігації компанії (дилером-менеджером, тобто агентом з обміну паперів є швейцарський банк Credit Suisse).

"Немислимо, щоб "Нафтогаз" устиг до 30 вересня зробити все це", - вважає юрист.

Учасники вітчизняного облігаційного ринку згодні з докорами групи інвесторів, за якою, як говорять, стоїть російський "Газпром", - але не роблять трагедії з такого зволікання.

"Зараз радники "Нафтогазу", ймовірно, ведуть переговори з найбільшими власниками євробондів, і щойно компроміс буде знайдено, проблем із реструктуризацією не буде", - вважає аналітик компанії Astrum Investment Management Сергій Фурса.

Фондовики не можуть назвати найбільших облігаціонерів "Нафтогазу", але зазначають, що серед них такі міжнародні інвестиційні банки, як Deutsche Bank, Credit Suisse, ВТБ, ING Bank.

За словами представників вітчизняних інвесткомпаній, попередні умови реструктуризації боргу "Нафтогазу" навряд чи радують власників євробондів.

Аналітики відзначають, що нервозність у процесі реструктуризації облігаційної заборгованості НАКу вже не впливає на котирування паперів компанії, а ціна єврооблігацій "Нафтогазу" може змінитися, лише коли будуть оприлюднені умови реструктуризації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: