"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ спростить злиття банків

Понеділок, 14 вересня 2009, 09:04

У Нацбанку мають намір спростити для акціонерів невеликих банків процес об'єднання їх установ, у зв'язку з чим будуть знижені вимоги до статутного капіталу об'єднаних банків.

Днями НБУ оприлюднив проект змін до "Положення про особливості реорганізації банків за рішенням його власників", затверджений постановою № 189 в червні 2008 року, пише газета "Комерсант-Україна".

З положення запропоновано виключити норму про те, що сума статутних капіталів реорганізованих банків повинна дорівнювати сумі капіталів банків-правонаступників, але не менше 10 млн євро.

Крім того, в НБУ чітко деталізували процедури реорганізації, злиття та поглинання банків, прописали перелік необхідних пакетів документів і порядок їх подання в регуляторні органи.

Реклама:

Цими нововведеннями в НБУ сподіваються стимулювати банки до об'єднання, вважають учасники ринку.

Вони нагадують, що директор дирекції з банківського нагляду і регулювання НБУ Василь Пасічник неодноразово говорив про прагнення об'єднати ряд проблемних установ, щоб уникнути їх ліквідації, але акціонери банків не готові йти на злиття установ самостійно.

"Пройшла перша хвиля кризи, і я не бачив випадків злиття банків. Якщо банк проблемний, то немає сенсу його з кимось об'єднувати і вішати на нього проблемні активи. Як правило, акціонери забирають з проблемного банку активи, мережу, співробітників і передають іншому власнику, - пояснив голова наглядової ради банку "Демарк" Олександр Стеценко.

"У Європі об'єднання банків є класичною цивілізованою процедурою. У нас - ні", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!