Луценко на рік запізнився до НБУ - Тігіпко

П'ятниця, 11 вересня 2009, 21:57

Банкір Сергій Тігіпко вважає, що є підстави для дій МВС щодо керівництва Нацбанку.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу, коментуючи виклик на допит до міліції заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова та заяву про відставку заступника голови Нацбанку Олександра Савченка.

"Ми з такими кроками затрималися на рік", - зазначив банкір.

"Рік тому, коли почалося активне рефінансування комерційних банків, дуже багато розмов було про непрозорий принцип рефінансування", - сказав Тігіпко.

Реклама:

"І Савченко міг вже тоді робити гучну заяву", - вважає він.

Також банкір наголосив, що "відповідальність несе, у першу чергу, голова Нацбанку".

Крім того, Тігіпко заявив: "Говорити, що гривня дестабілізується за рахунок того, що йде емісія - абсолютно невірно".

"Якщо порахувати емісію, то близько 30 мільярдів гривень НБУ зробив емісію і викупив цінні папери уряду, і приблизно 25 мільярдів - це залишки по рефінансуванню", - сказав він.

"Але за цей час Нацбанк продав 8 мільярдів доларів і практично стерилізував ці гроші, які були надруковані. Тобто неконтрольованої емісії було зроблено дуже мало", - зазначив банкір.

Тігіпко наголосив, що курс національної валюти можна спокійно тримати на рівні 7,7 гривень за долар.

"Після того, як відновиться довіра до комерційних банків, курс можна потихеньку посилювати і перейти до 7,6-7,5", - сказав він

Банкір підкреслив, що на курс впливає "ажіотажний попит, люди бояться другої хвилі кризи, і непрофесійні дії Нацбанку".

"Нацбанк має бути дуже публічним. При чому публічним має бути голова Нацбанку особисто, тому що будь-які коментарі підлеглих викликають недовіру. Якщо ви робити інтервенції - про це повинні знати люди і оператори ринку", - заявив Тігіпко.

Також він вважає, що можлива заборона валютного кредитування - невірний крок Нацбанку.

"Я вважаю, що люди все одно будуть мати гроші в валюті. Якщо ми не дамо їм можливості вкладати у банки і банки на цьому заробляти, вони або будуть тримати їх вдома, або будуть фінансувати іншу економіку", - сказав Тігіпко.

"Треба заборонити кредитувати підприємства, які не мають валютної виручки, можливо заборонити людям, які не мають валютних поступлень кредитування у доларах, але підприємства, які мають експортний потенціал, потрібно кредитувати у валюті", - наголосив банкір.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: