У Ющенка нарахували бюджетну дірку в 63 мільярди

Вівторок, 4 серпня 2009, 18:09

Основним важелем бюджетної політики уряду у червні стало суттєве зменшення планових показників доходів загального фонду держбюджету.

Про це йдеться у аналітичній записці секретаріату президента щодо стану виконання держбюджету за січень-липень 2009 року.

Також у записці зазначається, що одним із важелів бюджетної політики є "продовження практики збирання податків наперед та стримування бюджетного відшкодування податку на додану вартість платникам".

"За даними казначейства за підсумками січня-липня мобілізовано доходів до загального та спеціального фондів державного бюджету 103,6 % планових показників", - йдеться у повідомленні секретаріату.

Реклама:

"До загального фонду держбюджету за 7 місяців 2009 року мобілізовано доходів 100,0% уточнених планових показників січня - липня 2009 року за липень - 100,3% плану на місяць", - повідомили на Банковій.

"Таке виконання стало можливим внаслідок значного коригування планів. За першим варіантом помісячного розпису доходів загального фонду державного бюджету виконання плану на січень-липень становило б 88,9 %, а на липень - 87,3 %", - йдеться у повідомленні.

У секретаріаті наголосили, що "відсоток виконання річного плану держбюджету за загальним фондом за доходами складає лише 45,2%". "Це рівень, характерний для І півріччя. Отже, за півроку місячний обсяг доходів загального фонду держбюджету втрачено", - зазначається у записці.

"Таким чином, лише за загальним фондом держбюджету надходження на 1 серпня 2009 року порівняно з минулим роком зменшилися на 14,9 млрд. грн. або на 15,2%", - зазначили у секретаріаті.

На Банковій прогнозують, що "виконання плану на 2009 рік складе 82,6% або за підсумками року буде недоотримано до загального фонду держбюджету близько 31,9 млрд. грн".

"Отже, з урахуванням планового показника дефіциту за загальним фондом державного бюджету у 9,2 млрд. грн., на кінець року дефіцит ресурсів загального фонду може сягнути 41 млрд. грн., а в цілому - 63 млрд. гривень", - йдеться у повідомленні.

"Крім того, слід зазначити, що досягнутий на звітну дату рівень наповнення дохідної частини державного бюджету забезпечений завдяки перерахуванню Нацбанком у січні та квітні поточного року річної суми перевищення кошторисних доходів над кошторисними витратами", - зазначили у секретаріаті.

У повідомленні зазначається, що "і надалі для вирішення бюджетних проблем практикується збирання податків наперед".

"Якщо на початок року переплати до зведеного бюджету складали майже 9 млрд. грн., то на 1 серпня - 10,5 млрд. грн. (приріст за 7 місяців - 1,5 млрд. грн., або 16,2%). Стрімке зростання обсягу переплат свідчить про використання урядом зазначеного важеля для забезпечення виконання бюджету", - наголосили на Банковій.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!