Бюджет із самого початку був закладений із нереальними показниками - Пинзеник

Неділя, 23 серпня 2009, 12:17

Під час фінансової кризи ситуація вимагала від уряду непростих рішень, рішень непопулярних, але потрібних для того, щоби звести до мінімуму втрати економіки і відновити економічне зростання, проте, на жаль, готовності до таких рішень не було 2008 року і немає зараз.

Про це заявив колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник в ефірі Бі-Бі-Сі на прохання дати оцінку економічній політиці уряду і станові української економіки.

На думку Пинзеника, ситуація в українській економіці розвивалася за навіть гіршим сценарієм, ніж той, який він прогнозував у своїй доповідній записці, що супроводила його заяву про відставку.

"Ідеться про нереальний бюджет. Він із самого початку був закладений із нереальними показниками, тому що в умовах, коли економіка падала, бюджет був порахований на економічне зростання. В результаті дефіцит бюджету є досить значним", - сказав він.

Реклама:

"Позичити гроші дуже важко, майже неможливо, бо ринки закриті не тільки для України, а Україна з такими боргами є дуже несприятливою для запозичень. Такі запозичення або дорогі, або неможливі, і залишається випробуваний варіант, який є вкрай небезпечний - варіант, який я називаю Національний банк України", - додав колишній міністр.

Пинзеник прокоментував і рішення Верховної ради, яка в п'ятницю подолала вето президента на закон про фінансування Євро-2012.

За його словами, мало хто звертає увагу на те, що ці кошти, 10 мільярдів гривень, у бюджеті не передбачені, відтак ухвалений парламентом закон передбачає друкування гривень НБУ. Пинзеник назвав це дуже небезпечним процесом.

Коментуючи ситуацію з ринком нерухомості в Україні, Пинзеник зазначив, що зараз важко спрогнозувати тенденції на ринку, бо відсутній реальний діагноз стану справ в економіці, а крім того здійснюються спроби позбавити незалежності НБУ.

"Давайте зрозуміємо, хто формував цей ринок до цього часу і звідки розвивалося будівнцитво. Його формував кредит. Банківський сектор зараз нездатний це зробити, бо він ослаблений і загоює рани. Йому треба вийти з цієї непростої ситуації", - сказав він.

"Класичний приклад, який відчули люди, - валютні кредити. Це ж проблема не тільки позичальників. Це створює страшні проблеми для банківського сектору. Рекапіталізація і відновлення банківського сектора дуже запізніла, політики роздували дуже недобру дискусію навколо банківського сектору, тому сподіватися, що цей сектор зараз відновить кредитування, не варто. Тому я не думаю, що можна найближчим часом чекати зростання цін на нерухомість", - зазначив Пинзеник.

На запитання, чи згоден він із припущеннями, що варто не акцентувати увагу на негативних явищах в економіці, беручи до уваги психологічний фактор, Пинзеник сказав:"Я взагалі не знаю, як лікувати хворого, не пояснюючи йому необхідність певних дій. Якщо пояснювати психологію кризи, то незрозуміло, чому от 2 роки тому гривня не могла девальвувати. Провокуй, не провокуй будь-які розмови про обвал гривні - це було тоді неможливо! Бо для цього є причини".

"Я вважав і вважаю, що із суспільством потрібна чесна розмова про проблеми. Тому що ця криза виявила не тільки те, що відбувалося в світі. Так, ми вражені світовою кризою, ми її не могли уникнути, але криза виявила всі болячки, які має українська економіка. Без розуміння суспільством усіх проблем ці болячки не лікуються", - підкреслив він.

Пинзеник вважає, що економічна криза зачепила всі прошарки населення України. За його словами, економіка з кризи вийде, навіть якщо нічого не робити, але питання в тому, скільки часу це триватиме і якою ціною.

Окремо колишній міністр наголосив на нагальній потребі провести адміністративну реформу, яка в Україні, за його словами, зводиться до конфлікту між президентом і прем'єр-міністром.

Економічний устрій України змінився, за його словами, а система управління залишилася старою: багато дублювання функцій різними органами влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: