Думка експерта: Операції з "дочками" в Україні підтримали прямі іноземні інвестиції. ВІДЕО

Середа, 19 серпня 2009, 12:10 -

За даними Державного комітету статистики, приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в першому півріччі 2009 року склав 2 359 млн. доларів. У другому кварталі 2009 року інвестиції склали 1 439 млн. доларів - на 56,5% більше, ніж за відповідний період 2008 року.

ПІІ з України в першому півріччі становили 24 млн. доларів, в результаті чого чисті ПІІ склали 2 335 млн. доларів.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

За словами економіста інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексія Блінова, попередні дані платіжного балансу за перше півріччя 2009 року свідчать про те, що чисті ПІІ склали 2062 млн. доларів.

Реклама:

"Це помірна розбіжність", - зазначає експерт.

За його словами, дані Держкомстату можуть бути корисні завдяки наявності розбивки по галузях і країнам походження інвестицій.

Зокрема, збільшення французьких інвестицій у фінансовий сектор у другому кварталі 2009 року на 329 млн. доларів може бути пов'язане з угодою BNP Paribas щодо придбання 24,5% акцій УкрСиббанку в українського бізнесмена Ернеста Галієва, а також зі збільшенням статутного капіталу УкрСиббанку з 4 млрд. гривень до 5,3 млрд. гривень, зазначає він.

"Ця угода підвищила позицію Франції в рейтингу країн-інвесторів з 10 до 7 місця. Інші країни, які забезпечували приплив ПІІ в другому кварталі 2009 року, - Нідерланди, Кіпр, Німеччина і Великобританія. Слід зазначити, що більша частина цих інвестицій пов'язана не з угодами зі злиття та поглинання, а з капітальними вливаннями з метою підтримки місцевих дочірніх компаній", - підкреслив Блінов.

У той же час, за його словами, в 2009 році підтримка платіжного балансу прямими іноземними інвестиціями значно скоротилася.

"За даними НБУ, у першому півріччі 2009 року чисті ПІІ скоротилися на 63% порівняно з аналогічним періодом 2008 року", - зазначив експерт.

"Ми зберігаємо наш прогноз ПІІ в 2009 році на рівні 4 млрд. доларів. Успішна приватизація Одеського припортового заводу та "Укртелекому" в цьому році, хоч і є малоймовірною, може суттєво підвищити цю суму", - підсумував Блінов.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: