"Південний" не впускає корабель з устаткуванням на 26 мільйонів євро

Вівторок, 11 серпня 2009, 17:14

Адміністрація порту "Південний" офіційно відмовила в постановці до причалу №21 терміналу, що належить компанії "Трансінвестсервіс" (ТІС) судна Zhen Hua 11, яке має прибути 26 серпня.

Про це повідомляє прес-служба ТІС.

Згідно з повідомленням, у порту причиною називають те, що причал "відсутній у обов'язковій постанові порту".

Водночас, у прес-службі зазначають, що простій судна щодоби завдаватиме ТІС 40 тис. доларів збитку.

Реклама:

Судно Zhen Hua 11 вийшло з Шанхаю 25 травня з 3 причальними і 10 тиловими контейнерними перевантажувачами виробництва китайської компанії ZPMC для контейнерного терміналу ТІС, вартістю понад 26 млн. євро.

"Техніка, яку доставляють, є унікальною і не має аналогів за своїми параметрами у басейні Чорного моря", - ідеться у повідомленні.

Як повідомляє прес-служба, причали №21-22 загальною довжиною 480 м і завглибшки 15 м були побудовані компанією у 2009 році. Це найбільша контейнерна причальна лінія в Україні.

"Причали були прийняті державною комісією і оглянуті Регістром. Документи на внесення їх у зведення обов'язкових постанов по порту були направлені начальникові порту Юрію Круку більше двох місяців тому", - заявляє прес-служба.

За її інформацією, начальник порту "висунув протизаконну ультимативну вимогу про відмову ТІСу від своїх майнових вимог щодо компенсації витрат на поглиблення акваторії причала №18, здійснених компанією у розмірі 51 млн. гривень". ТІС розцінює це як здирство, яке карається Кримінальним кодексом України.

"Самоправні і протизаконні дії начальника порту не лише приведуть до збитків через простій судна на рейді, але і зірвуть введення в експлуатацію найбільшого в Україні контейнерного терміналу, в який інвестовано більше 100 млн. євро. Буде зірвано створення понад 400 робочих місць, бюджет країни втратить не менш ніж 50 млн. гривень податкових надходжень лише від зриву митного оформлення затриманого устаткування. Затримка із введенням терміналу у експлуатацію призведе до зниження надходження до державного бюджету на 15 млн. гривень щомісячно", - зазначається у повідомленні.

У прес-службі зазначають, що, ТІС має намір добиватися судового відшкодування збитків внаслідок свавілля Крука, якщо судно не буде ошвартоване.

Компанія також має намір звернутися до міжнародних фінансових організації тощо з проханням дати оцінку подібним діям державних чиновників України відносно міжнародних інвестиційних проектів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: