"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко не дозволив "Нафтогазу" закуповувати фінансові послуги без тендера

П'ятниця, 31 липня 2009, 15:55

Президент Віктор Ющенко призупинив дію ряду положень постанов Кабінету міністрів №237 від 11 березня і №767 від 24 липня 2009 року про дозвіл НАК "Нафтогаз України" закуповувати фінансові послуги без тендерних процедур.

Це закріплено указом президента №579/2009 від 31 липня, текст якого оприлюднений на офіційному веб-сайті глави держави.

Одночасно Ющенко подав подання до Конституційного Суду.

Глава держави вважає неконституційними ці положення через те, що Конституцією встановлений обов'язок держави щодо забезпечення захисту прав всіх суб'єктів права власності й господарювання, їх рівність перед законом, а також обов'язок держави забезпечувати захист конкуренції в підприємницькій діяльності.

Реклама:

При цьому, гарантуючи право на підприємницьку діяльність і захищаючи конкуренцію в такій діяльності, Конституція не виключає можливості обмеження конкуренції, однак містить заборону на неправомірне її обмеження.

У зв'язку із цим Ющенко вважає, що, надавши "Нафтогазу" право здійснювати закупівлю фінансових послуг без застосування процедур, які передбачають конкуренцію учасників, Кабінет Міністрів порушив зазначені конституційні приписання.

Як повідомлялося, 22 липня Кабінет міністрів дозволив Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України" здійснювати закупівлю фінансових й інших пов'язаних з ними послуг поза Положенням про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні гроші, що передбачає проведення тендерів.

Кабмін включив фінансові послуги, які закуповує "Нафтогаз" до переліку, на який не поширюється положення про держзакупівлі, затверджене постановою Кабміну № 921 від 17 жовтня 2008.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!