Нацбанк: гривня недооцінена по показнику фаст-фудів

Четвер, 30 липня 2009, 08:47

Нинішній курс гривні до долару є реальним і віддзеркалює економічну та політичну ситуацію, і соціальну напругу.

Про це заявив заступник голови Нацбанку Олександр Савченко в ефірі 5 каналу у середу, коментуючи заяви прем'єра Юлії Тимошенко про те, що курс має бути на рівні 6,5 гривень за долар.

Водночас, він зазначив, що "економічно обґрунтований курс не такий".

"Є декілька методів обґрунтування реального курсу. Такий самий простий - це індекс Біг-Мак. Це те, скільки коштує Біг-Мак в Україні і, наприклад, у Нью-Йорку. Зараз еквівалентний курс Біг-Мак у Нью-Йорку і у Києві десь 3,8-3,9", - сказав Савченко.

Реклама:

"В принципі, це правильна орієнтація. По цьому показнику гривня є найбільш недооціненою валютою у світі", - вважає він.

"Потенціал ревальвації валюти є, але завдяки невизначеності політичній та соціальній ми маємо те, що маємо", - наголосив заступник голови НБУ.

Також, коментуючи заяви Тимошенко про те, що на ринку валюти проводиться спланована акція і спекулятивні операції, Савченко наголосив, що "є підстави" так вважати.

"Багато інформаційних агентств...запрошують на свої програми експертів, банкірів і вони абсолютно впевнено, з розумінням кажуть: готуйтеся, курс буде 10. Це гра на знецінення гривні", - вважає він. Савченко закликав "припинити залякувати суспільство".

"Головне направляти кошти на розвиток економіки...Без структурних змін, а це створення банку розвитку, не можливо направити будь-які кошти у розвиток економіки. Без кредитів економіка не може почати рости", - наголосив заступник голови Нацбанку.

Як повідомлялося, згідно з індексом Біг-Мака, який щорічно публікує британський журнал The Economist, на сьогоднішній день реальний курс української гривні має становити 3,92 гривні за долар.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!