"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Виплати за вкладами Ощадбанку СРСР знову відклали

Вівторок, 28 липня 2009, 10:46

Виплата компенсацій із знецінених радянських вкладів, яку виконуючий обов`язки міністра фінансів Ігор Уманський обіцяв почати в червні, а потім у липні, знову відтерміновується.

Про це газеті "Сегодня" повідомила співробітник прес-служби Міністерства фінансів України Катерина Устименко, передає агентство "УНІАН".

Причому, відзначає видання, виплата компенсацій відтерміновується на невизначений термін - у Мінфіні відмовилися навіть спрогнозувати, коли можуть переказати гроші Ощадбанку, через який їх виплачують.

Не прояснили ситуацію і в Ощадбанку - там також нічого не відомо, окрім одного: відповідно до постанови Кабінету міністрів останній день видачі компенсацій - 25 грудня.

Реклама:

Проте прогнози у економістів песимістичні. Вони кажуть, що цих грошей вкладники можуть і не дочекатися (у держбюджеті-2009 закладено на компенсації лише 250 млн. грн. проти 6,4 млрд. грн., виплачених 2008 року.

На думку народного депутата України Ксенії Ляпіної, "цих грошей немає і бути не може".

Вона вважає, що зараз, коли відбувається оздоровлення банківської сфери, на яку уряд з потугами знаходить кошти, "виплата навіть 250 млн. вкладникам виглядатиме, м`яко кажучи, зухвало".

За її словами, проблемні кредити й проблемні депозити всіх банків хочуть зосередити в одній установі, яка з ними розбиратиметься. Тому цілком ймовірно, додала Ляпіна, що "згорілі" радянські вклади опиняться в тому ж банку і їх чекає доля облігацій держпозики сталінського періоду, які реструктуризували і виплачували близько 40 років.

За оцінками аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, Кабмін може розраховувати на серйозне пожвавлення попиту на світовому ринку металу до кінця року, що дасть значні надходження до бюджету.

"І лише тоді прем`єр зможе викроїти на "тисячу" 250 млн. грн. і кинути їх, як свою останню гранату, у вогонь передвиборчих баталій. Але вірогідність цього - не більш як 10%", - вважає експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: