Думка експерта: НБУ може підтримати гривню інтервенціями

Понеділок, 20 липня 2009, 10:39

Девальвація гривні минулого тижня багато в чому викликана відсутністю валютних інтервенцій НБУ на міжбанківському ринку.

Таку думку висловив радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко у коментарі "Економічній правді".

"У більшості випадків, навіть мінімальні інтервенції НБУ на валютному ринку стимулюють зміцнення гривні. Відсутність інтервенцій НБУ дуже часто сприймається ринком, як сигнал "притримати" валюту, в розрахунку на майбутнє її зростання", - сказав він.

За словами Охріменка, перспектива курсу долара багато в чому пов'язана з початком валютних інтервенцій НБУ.

Реклама:

Якщо це станеться, то курс долара на міжбанківському ринку швидше повернеться до рівня 7,7 гривень за долар, якщо ні, то, швидше за все, найближчим часом курс долара впритул підійде до рубежу в 8 гривень за долар.

"Готівковий курс долара рухливий і амплітуда його коливань носить дуже істотний характер. Не виключено, що продаж готівкового долара може досягти рівня 8,5-8,8 гривень за долар. Але ця ціна не зможе встояти, як тільки НБУ почне інтервенції на валютному ринку. У цьому випадку ціна продажу готівкового долара швидко повернеться до рівня 7,8 гривень за долар", - прогнозує експерт.

Щодо тривалої суперечки євро та долара, експерт упевнений - найближчим часом істотних змін не буде.

"Поки що, не зважаючи на постійні коливання, рівень 1,4 долара за євро залишається головним кордоном на світовому валютному ринку. Очікуваної різкої девальвації долара не відбулося і, напевно, не відбудеться найближчим часом", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!