"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Валютний ринок розгойдують спекулянти

Середа, 1 липня 2009, 11:54

Прогнози щодо гіпердевальваціі гривні здійснюються з метою розгойдати валютний ринок, посіяти паніку і дати можливість валютним спекулянтам скинути "дорогу" валюту.

Так вважає радник голови правління АБ "Укргазбанк" Олександр Охріменко.

"В якості додаткових аргументів для посилення паніки валютні спекулянти посилаються і на падіння ВВП, і на дефіцит бюджету і на надання чергового траншу МВФ", - відзначає він.

За його словами, всі ці фактори мають місце, але їх вплив на валютний ринок носить опосередкований, другорядний характер. Проблеми з падінням ВВП та дефіцитом бюджету - це скоріше проблеми макроекономічного характеру.

"Криза в Україні проходить складно і неоднозначно. Але, якщо пов'язувати падіння ВВП та валютний ринок, то, швидше за все, можна зробити висновок, що попит на валюту буде падати, а не зростати" - упевнений Охріменко.

Експерт упевнений, що проблема дефіциту бюджету в українській економіці "вічна" і найчастіше вона впливає на рівень інфляції, а не на курс валюти.

"Швидше за все, проблема сьогоднішньої девальвації гривні криється в іншому, виключно сезонному характері. Як правило, в кінці кожного місяця попит на долари зростає. Це було характерно як у докризових час, так і зараз. А якщо врахувати, що кінець цього місяця є і завершенням кварталу, то підвищення попиту на долари з боку імпортерів цілком закономірне", - наголошує він.

Крім того, не варто забувати, що НБУ зробив ряд поступок банкам з іноземним капіталом щодо продажу ними валюти з своєї валютної позиції. Як результат - надлишок доларів на міжбанківському ринку, як це було на початку поточного місяця, не спостерігається, вважає Охріменко.

Банкір називає проблематичним третій квартал 2009 року.

"За експертною оцінкою, за цей період банки та компанії повинні повернути нерезидентам близько 12 млрд. доларів. Для кризової економіки сума дуже велика. Але при цьому варто врахувати ту обставину, що більша частина цієї суми - це боргові зобов'язання українських дочірніх структур перед своїми зарубіжними власниками", - заявив він.

За словами радника голови правління "Укргазбанку", український валютний ринок досяг рівня стабілізації.

"Курс 7,7 грн. ще довго буде орієнтиром для бізнесу. І хоча він не всіх влаштовує, але на поточний момент, він відповідає вимогам нашої кризової економіки", - додав Охріменко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!