Експерти побоюються зупинки ринку оцінки

П'ятниця, 5 червня 2009, 13:25

Експерти Міжнародного інституту бізнесу побоюються зупинки ринку оцінки у разі прийняття запропонованого депутатом Верховної Ради Кирилом Куликовим законопроекту, що передбачає введення ліцензування оціночної діяльності.

Про це йдеться в коментарі директора інституту Олександра Мертенса, повідомляє агентство "Українські новини".

"Якщо в результаті запропонованих у законопроекті змін може зупинитися ринок оцінки, процес оцінки стане менш професійним і прозорим, - а такий ризик існує, - то це неправильно й таких змін варто уникати", - зазначив Мертенс.

На його думку, до розробки законодавчих змін у галузі необхідно залучити учасників ринку.

Реклама:

Експерт додав, що вдосконалення законодавства в сфері оцінки необхідне, але за умови, що воно гармонізує національне законодавство з кращими зразками європейської практики, чого, на його думку, у запропонованому парламенту законопроекті немає.

Директор Міжнародного інституту бізнесу підкреслив, що солідарний із думкою об'єднань оцінювачів, яку вони висловили у зверненні до комітету Верховної Ради з економічної політики.

У зверненні 6 професійних об'єднань учасників ринку класифікують цей законопроект як такий, що суперечить національним інтересам, і просять профільний комітет Ради виважено й професійно підійти до його розгляду.

Оцінювачі зазначають, що введення ліцензування без значного перехідного періоду призведе до неможливості оцінки після набуття документом в чинності, тобто унеможливить здійснення будь-яких цивільно-правових договорів, пов'язаних з майном, що призведе до серйозних економічних і соціальних проблем.

Також, на думку оцінювачів, передбачені законопроектом повноваження регулятора ринку - Спостережної ради з питань оцінної діяльності - призведе до зайвої бюрократизації й зарегульованості ринку, а метод його формування з невизначеного числа громадських організацій оцінювачів при залученні чітко неозначених експертів, при чому виключно на громадських засадах, унеможливить його професійну роботу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!