Європі подобаються плани Гайдука і Тарути щодо верфі у Ґданську

Середа, 3 червня 2009, 20:32

Європейська комісія планує ще до серпня владнати суперечку навколо польської судноверфі у Ґданську, яку два роки тому придбала українська корпорація "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД).

Зокрема, комісар ЄС з антимонопольної політики Нілі Кроуз назвала у вівторок "прийнятною" концепцію санації, яку пропонує український інвестор, пише Deutsche Welle.

Однак, за її словами, передумовою згоди ЄС на продаж судноверфі у Ґданську є рентабельність цього підприємства.

Якщо план буде відхилений, новому власнику доведеться повернути державні дотації.

Реклама:

Саме державні дотації судноверфям у Ґданську, Ґдині та Щецині стали каменем спотикання на шляху до продажу цих підприємств.

Брюссель і Варшава сперечаються про рівень втручання держави у галузь польського суднобудування.

2005 року Брюссель почав розслідувати обставини надання державних дотацій трьом головним верфям у Польщі.

У листопаді 2008 року Європейська комісія, яка пильно слідкує за дотримання антимонопольних правил, закликала Польщу продати верфі у Ґдині та Щецині.

Це сталося по тому, як було встановлено, що держава у протизаконний спосіб штучно втримує їх на плаву за рахунок дотацій.

У кінці травня 2009 року польська сторона повідомила, що вже знайдено покупців. Йдеться про інвесторів з Близького Сходу, які готові заплатити за верфі 82 мільйони доларів.

Як відомо, ІСД купив верф у Ґданську у 2007 році. Це підприємство має для поляків символічне значення як колиска профспілки "Солідарність", яка заклала підґрунтя до повалення комуністичного режиму в Польщі.

Загалом же суднобудівна промисловість сусідньої з Україною держави переживає кризу ще з середини 90-х років, тобто ще до вступу Польщі до Європейського союзу.

Корпорація "ІСД" заснована в 1995 році. Є інтегрованою холдинговою компанією, яка володіє або управляє пакетами акцій понад 40 підприємств, при цьому найбільші активи зосереджені в гірничо-металургійному комплексі.

Основні активи ІСД - Алчевській меткомбінат, Алчевській коксохімзавод (обидва - Луганська обл.), ДМК ім. Дзержінського, а також меткомбінат Dunaferr (ISD-Dunaferr) в Угорщині і Huta Stali Czestochowa (ISD - Huta Czestochowa) в Польщі.

Корпорацію контролюють бізнесмени Віталій Гайдук та Сергій Тарута.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: